Action som dör direkt

FILM

51st state

Brittisk/amerikansk action i regi av Ronny Yu, med bl a Samuel L Jackson, Robert Carlyle, Emily Mortimer, Sean Pertwee, Rhys Ifans och Meat Loaf.

Hujadamej.

Så fel det här blev. En bisarr och brutal brittisk bovrulle som tar alla klyschor från hårdfriterade engelska gangsterfilmer och skruvar upp volymen till 11.

Samuel L Jackson spelar en skicklig kemist som gjort knark åt bindgalne Meat Loaf i Kalifornien i 30 år. Nu försöker han bryta den kontakten och i stället bli rik på att sälja sitt nya fantastiska knarkrecept till en langare i engelska Liverpool.

Han möts av tokige torpeden Felix, Robert Carlyle gör samma sorts knäppskalle som i”Trainspotting”, och snart faller liken i Liverpool. Här finns också en kvinnlig yrkesmördare, en gangsterboss med hemorojder, två poliser som skriker åt varandra hela tiden, ett golv fullt med diarré och Rhys Ifans som skruvad knarklangare och klubbägare. Samt lite fotbollsfanatism och gammal kärlek som inte rostar.

Allt är för mycket, från den nervösa kameran till massakrar med gevär och bullrande biljakter. Filmen dör långt innan en av personerna gör det så att väggarna tapetseras med blod.

Jens Peterson