Lucas: Därför har sagan fått en mörkare ton

1 av 2
George Lucas instruerar C3PO (som spelas av Anthony Daniels).
FILM

Tuffare. Hårdare. Vuxnare. Mer action - och kärlek.

Nya "Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller" är George Lucas svar på kritiken mot förra Star Wars-filmens barnslighet.

- Huvudpersonerna är äldre nu, så filmen är mer vuxen och mörkare, säger George Lucas.

"Det mörka hotet" fick kritik för sina mer barnsliga sidor. Den nioårige Anakin Skywalker rörde sig i en gulligare värld, och datoranimerade Jar-Jar Binks irriterade många äldre fans.

- Den första akten är alltid tråkig, säger George Lucas när vi ses på Skywalker ranch där han färdigställer filmerna. Jag visste att många skulle ha svårt för ett äventyr med en 8-årig pojke som huvudperson.

"Klonerna anfaller" är hårdare och vuxnare. Förbjuden kärlek mellan Anakin och Amidala.

Skapar nya datafigurer

- Det här är mer som "Rymdimperiet" kommer tillbaka, säger Lucas. Nu blir sagan allt mörkare.

Även de som bara pratade i "Det mörka hotet" får nu tända svärden, som Mace Windu och Yoda.

Du har gett Yoda några actionscener?

- Ja, det ville jag ha i de gamla filmerna, men då fanns inte tekniken. Till "Jurassic Park" gjorde vi dinosaurier som fungerade i ett landskap. I "Det mörka hotet" skapade vi en helt datoranimerad figur, Jar Jar Binks. Nu har vi gjort en Yoda som kan skådespela och är rörlig på ett helt annat sätt.

Börjar skriva på nästa del

I "Klonerna anfaller" finns flera figurer som enbart skapats i dator, som den färgstarke bartendern Dexter Jettster och folket på planeten Kamino.

Nu när Episod II är klar ska han börja skriva färdigt manus till nästa episod, som får premiär 2005. Han har allt i huvudet.

- Det som tar längst tid är att rita alla nya världar och karaktärer med alla detaljer, säger George Lucas. Designen är viktig så därför dröjer det.

Även Lucas egna barn får vänta på att få veta.

- Min son har tjatat som alla andra och längtat. Men nu har han sett den här tre gånger.

Jens Peterson