”Nya filmen blir mer äventyr”

Men först släpps den första filmen om Harry Potter på video och dvd

1 av 2 | Foto: WARNER BROS
Djärvare och häftigare Den första filmen om Harry Potter handlade mycket om att förklara. Men nu börjar äventyret, enligt regissören Chris Columbus, här tillsammans med Daniel Radcliffe som spelar Harry. "Harry Potter och de vises sten" finns på video och dvd i affärerna på lördag den 11 maj. Den recenseras i morgondagens Puls.
FILM

LONDON

Nu lanseras "Harry Potter och de vises sten" på video och dvd. Men samtidigt pågår som bäst inspelningarna av del två i serien om den lille trollkarlen.

- Nya filmen blir allvarligare, djärvare och häftigare. Nu är det äventyr som gäller, säger regissören Christopher Columbus till Aftonbladet.

Fantasierna vinner på bio. "Harry Potter och de vises sten" blev en av förra årets största succéer tillsammans med "Sagan om ringen". Och i USA är det just nu "Spindelmannen" som gäller. Där har filmen slagit det rekord som tidigare var Harry Potters.

- Jag älskar "Spindelmannen", säger Harry Potter-regissören Chris Columbus. Om någon skulle ta rekordet var det min ungdoms idol.

"Filmerna lever upp till förväntningarna"

Columbus har sin egen teori om varför fantasy är det senaste årets fluga på bio.

- Det handlar om att göra det bra, säger han. Både "Sagan om ringen" och "Harry Potter" bygger upp världar som läsarna tror på och filmerna lever upp till de förväntningarna.

Medan "Harry Potter och de vises sten" släpps på video och dvd spelas del två i serien in. Arbetet är så pass krävande att Harry Potter själv ( Daniel Radcliffe) inte kunde komma.

- Vi filmade till åtta i kväll, berättar Columbus. Och barn får inte arbeta för många timmar per dag. Vi har filmat 130 dagar och har 40 kvar.

Vilken scen gjorde ni i dag?

- När Harry blir kallad till rektor Dumbledores kontor misstänkt för vandalisering.

Radcliffe fick åka hem och vila i stället för att komma till videopremiären. Hans kompisar Emma Watson och Rupert Grint, som spelar Hermione och Ron, var desto mer nöjda.

Nästa film blir mer äventyr

Hela lanseringen, som skedde på Kings Cross station där Hogwarts Express rullade in med ångvisslan tjutande, var gjord som ett barnkalas.

Gottbord som hos Pippi Långstrump, trollkarlar, ormar, ugglor och magi. Stationen var delvis förvandlad till Hogwarts, med rekvisita ur filmerna.

Men för regissören handlar allt om arbetet med nästa Harry Potter-film.

- Den blir ännu bättre, säger Chris Columbus.

Hur då?

- Allvarligare, djärvare, häftigare. Ettan handlade mycket om att förklara. Nu blir det äventyr.

Nöjd med populariteten

Richard Harris, som spelar Dumbledore, är nöjd med sin förnyade popularitet.

- Det är nästan kusligt. Jag har haft en lång karriär och fått Oscarsnomineringar, men nu verkar det som om alla bara kommer att minnas mig för Dumbledore.

Jens Peterson