Gisslandramat som tv-film

Norrmalms-
torgsdramat SVT:s nya storsatsning - här är första bilderna

1 av 2 | Foto: JOHAN PAULIN
PANIK I VALVET Panik och desperation utbryter när bankrånaren Janne Olsson, spelad av "Jalla!Jalla!"-stjärnan Torkel Petersson, förbereder sig på en inbrytning från polisen som börjat borra sig in i bankvalvet. En kvinna i gisslan (Tova Magnusson-Norling) blir vettskrämd. I bakgrunden syns Shanti Roney i rollen som Clark Olofsson.
FILM

Inspärrade i ett bankvalv. Dån av tryckluftsborrar. Vatten som strömmar in.

Inspelningen av "Norrmalms-

torgsdramat" blev en tuff utmaning för skådespelarna.

- Det var en klaustrofobisk upplevelse, säger Shanti Roney.

Bankrånaren Janne Olsson går in på Kreditbankens kontor vid Norrmalmstorg. Han tar fram en k-pist, skjuter i taket och skriker:

- Det här partyt har bara börjat!

I sex dygn håller han fyra banktjänstemän som gisslan.

Norrmalmstorgsdramat blir 1973 ett nationellt trauma. 30 år senare ska historien upprepa sig - i en tv-film.

"En klaustrofobisk upplevelse"

Aftonbladet kan i dag exklusivt publicera de första bilderna från de tuffa och laddade inspelningarna.

- Vi var sex skådisar och fem kameramän i ett otroligt trångt och skitigt utrymme. Vi hade inspelat dån av borrar i bakgrunden för att man skulle känna hur det var för de inblandade när polisen borrade sig in. Att vara gisslan i ett mörkt bankvalv med oväsendet måste nästan gjort dem galna.

- Den delen av inspelningen var en klaustrofobisk upplevelse, säger Shanti Roney ("Tillsammans", "Beck - hämndens pris", "Tusenbröder").

Han spelar Clark Olofsson, Sveriges mest beryktade brottsling, som fördes från Norrköpingsfängelset till banken för att sköta förhandlingarna med polisen.

- Det var märkligt att spela någon som finns så tydligt i folks medvetande. Själv kände jag honom bara till utseendet och namnet, jag var ju rätt liten när det där hände, säger Shanti Roney.

Exakt kopia av bankvalvet

Inspelningarna gjordes i en exakt kopia av Kreditbankens bankvalv i en SVT-studio. Till nästan alla scener utanför banken har regissören Håkan Lindhé använt autentiska tv-bilder från dramat.

Torkel Petersson från "Jalla! Jalla!" spelar Janne Olsson.

- Rollen hade så många sidor. När Janne Olsson kommer in i banken och skjuter i taket är han laddad - full av adrenalin. Sedan kommer det sakta nedbrytandet när han inser att allt går åt helvete, säger han.

- Jag tycker ändå att det går att känna igen sig i honom. En person som skapar en identitet utifrån att han presterar något som syns. Han var ingen jättefräck brottsling som Clark Olofsson, utan ganska mesig. Han ville sätta sig själv på kartan - imponera på andra kriminella.

"Norrmalmstorgsdramat" sänds i SVT nästa år.

Dagarna som skakade Sverige

Dan Panas

ARTIKELN HANDLAR OM