”Det är rätt cool att vara Bond”

Pierce Brosnan har lärt sig leva med agent 007 - men nu är det nya roller på gång

FILM

CANNES

Hela världen känner honom som James Bond.

Till slut har Pierce Brosnan, 49, lärt sig att leva med rollen som agent 007.

- Nu tycker jag det är rätt cool att vara James Bond. Men när det riktiga livet tar över, med skrikande småbarn, har man ingen som helst nytta av att vara 007, säger han.

Foto: REUTERS
Fembarnspappa och actionhjälte När Pierce Brosnan kliver innanför dörren till sitt hem duger det inte med några Bond-fasoner. "Hemma är det pappa som är hjälten", säger Brosnan.

Just nu filmar man de sista scenerna i nya Bond-filmen "Die another day".

Men i förrgår flög Pierce Brosnan hit för att vara med på MTV:s mångmiljonparty i Pierre Cardins lyxvilla strax utanför Cannes. Temat var 40-årsjubileet för James Bond.

I går mötte han media, för att lansera en kommande film han har producerat och spelar huvudrollen i. "Evelyn" utspelas i 1950-talets Irland, har verklighetsbakgrund, och handlar om en ensamstående pappa som tar strid mot katolska kyrkan som vill ta över vårdnaden om barnen.

- Som fembarnspappa, ett tag ensamstående, var det ju självklart jag kände starkt för historien, säger han.

Ensamstående pappa

Pierce blev ensamstående trebarnspappa när första hustrun Cassandra Harris dog i cancer 1991. Nu är han omgift med Keely Shaye Smith, som han har två barn med.

Mot slutet av året dyker han upp på biograferna som James Bond för fjärde gången. En roll han först de senaste åren lärt sig att leva med.

- Först tyckte jag det var jobbigt att folk bara tjatade om Bond hela tiden. Nu har jag vänt på det, jag använder den maktposition rollen har gett mig, att även göra andra "mindre" filmer.

Nya Bondfilmen blir tuffare

Han säger att man verkligen haft flyt med uppmärksamheten kring senaste filmen. Bond-bruden Halle Berry vann en Oscar. Madonna ville göra titelmelodin. Och han tror att filmen blir den bästa av dem han har gjort.

- Lite tuffare, lite sexigare. Jag vill inte prata skit om Roger Moore, men det blev lite för barnvänligt där ett tag.

- Min första magiska bioupplevelse var "Goldfinger" - en tuff hjälte, snygga brudar målade i guldfärg, tuffa bilar, action, Oddjobb som kastade sin hatt, film blir inte bättre än så när man är elva år. Och nu har jag den hjälterollen - ibland kan jag tycka att det är rätt cool, faktiskt"

Hemma duger inte Bond

Fast James Bond-kostymen åker av så fort han kliver innanför dörren till hemmet. Barnen i andra äktenskapet är fem och drygt ett år gamla.

- Jävlar vilket kaos det är så fort man stiger innanför dörren. Då duger inte agent 007, då är det bara pappa som är hjälten.

Jan-Olov Andersson