Parsa får visa sin film i USA

...och i Cannes hyllas han för kortfilmen om terrorbombare

FILM

CANNES

Reza Parsa firar nya triumfer.

Medan kortfilmen "Möte med ondskan" hyllas i Cannes kommer beskedet att hans långfilm "Före stormen" går upp på bio i USA.

- Det är roligt och spännande, det är tufft att ta sig in på den amerikanska marknaden, säger han.

Foto: KARIN LINDSTEDT
SKRIVER PÅ ETT NYTT MANUS Efter framgångarna med "Före stormen" och "Möte med onskan" jobbar Reza Parsa på en ny film tillsammans med Johan Bergman Lindfors.

Regissören Reza Parsa är just nu i Cannes för att tävla med sin uppmärksammade kortfilm "Möte med ondskan". Filmen handlar om en självmordsbombare och publiken möter honom minuterna innan han ska utföra terrordådet.

"Möte med ondskan" har redan belönats med Ingmar Bergman-priset men någon vinst i Cannes tror inte Reza Parsa på.

Vinnaren visas på Canal+

- Nja, den är lite för "explosiv" för det. Vinnarfilmen ska visas på Canal+ och filmen kan nog upplevas lite väl chockerande i de europeiska tv-sofforna.

Men att filmen får spridning är viktigt. Och Filmfestivalen i Cannes är ett av de bästa sätten att få uppmärksamhet.

- För mig är filmen viktig för att den visar att världen inte är uppdelad i gott och ont utan kan vara lite av båda. Därför blir jag så glad att folk gillar den.

Får premiär tidigt i höst

Intresset är stort också för hans långfilm "Före stormen" med Per Graffman och Maria Lundqvist i huvudrollerna. I går blev det klart att den ska visas på bio i USA. Premiären är satt till augusti/september.

- Det är kul. Häftigt att den kom igenom. Det är inte många utländska filmer som får chans att visas på bio i USA, säger Reza Parsa. Vi får se om jag kan åka på premiären.

Efter festligheterna i Cannes väntar ett nytt filmmanus på Reza Parsa hemma i Sverige vilket han skriver tillsammans med Johan Bergman Lindfors.

- Det blir något helt nytt. Vi satsar nog på mer renodlad spänning den här gången.

Karin Lindstedt