En helt meningslös film

Rollerball får ett plus

FILM

Rollerball

Amerikansk action i regi av John McTiernan, med bl a Chris Klein, Jean Reno, L L Cool J, Rebecca Romijn-Stamos och Naveen Andrews.

Foto: COLUMBIA+
John Mctiernan har underträffat sig själv med nya "Rollerball". Filmen är hans sämsta hittills.

Första "Rollerball" från 1975 var en science fictionfilm som visade hur sport i USA och världen var på väg att bli en underhållningsindustri där skador och våld ökade publikintresset. När den nu är omgjord har verklighetens underhållningsvärde mycket riktigt blivit grymmare, men nya filmen utspelas i nutid och

har flyttat handlingen till Centralasien.

Trots att vi fått verklighetssåpor som Big Brother och Expedition: Robinson och barnprogram som Gladiatorerna känns nya filmen mindre angelägen. Som om mediajättar och tittarsiffror till döds främst var ett problem i Mongoliet.

I stället har det blivit en simpel actionfilm där filmmakarna försöker utnyttja samma saker som filmen kritiserar. Rörigt våld på rullskridskor blandas med pumpande rockmusik och tjejer i bara bröst. Biljakter. Pang pang. Nya "Rollerball" är helt meningslös. Bitvis pinsam.

Chris Klein, den hygglige trogne killen i "American pie", är en färglös huvudperson. Fransmannen Jean Reno ska föreställa en före detta sovjetisk spionhöjdare som nu är skoningslös ledare för underhållningscirkusen.

Regissören John McTiernan fick ett genombrott med första "Die hard" 1988. Alla hans filmer sedan dess har varit sämre.

Jens Peterson