Svenska skådisar gör filmklassiker

Singin' in the rain sätts upp på Oscars- teatern

1 av 3 | Foto: Sven-Olof Englund
Tunga kandidater Björn Skifs...
FILM

Ett av filmvärldens mest kända sång- och dansnummer.

Nu kommer det på Oscars i Stockholm.

Blir det Björn Skifs som tar över Gene Kellys klassiker "Singin" in the rain"? Med Johan Ulveson och Maria Lundqvist?

Nästa höst blir det premiär för musikalen "Singin' in the rain" på Oscars i Stockholm, erfar Aftonbladet.

Vilket betyder att "Garbo the musical", som går upp i september, endast ska spelas en säsong på Oscars.

Det är teaterdirektören Vicky von der Lancken som sätter upp "Singin' in the rain" i september 2003. Redan den 18 juni i år blir det audition för musikalen, som har fyra centrala roller.

I filmen spelar Gene Kelly filmstjärnan Don, med Donald O' Connor som bäste kompisen Cosmo. Don uppvaktas hårt av självupptagna stjärnan Lina ( Jean Hagen), men blir sakta förtjust i unga dansaren Kathy ( Debbie Reynolds) som han först träffar på en fest.

Det utspelas i övergången mellan stumfilm och ljudfilm, och den stackars Lina har en röst som passar bäst för stumfilm. Därför dubbas hennes röst i hemlighet av Kathy.

Vicky von der Lancken har tidigare satt upp den snarliknande "Guys and dolls" på Oscars.

Då gjorde Björn Skifs den manlige huvudrollen, och han är en sång- och dansman som skulle passa perfekt för rollen som Don.

Det andra stora dansnumret har Cosmo när han sjunger "Make 'em laugh" och dansar på väggar och möbler. Kräver en skicklig dansare, sångare och komiker. Johan Ulveson kanske?

Och Maria Lundqvist som Lina?

Vicky von der Lancken har tidigare arbetat med Skifs och Johan Ulveson i både "I hetaste laget" och "Guys and dolls". Bland hennes medarbetare finns också Regina Lund, Helena Bergström, Suzanne Reuter, Johan Rheborg, Robert Gustafsson och Peter Haber.

Blev musikal

"Singin' in the rain" var först en film, men förvandlades till scenmusikal på Broadway på 1980-talet. I London gjorde Tommy Steel rollen.

En del sånger skrevs för filmen 1952, men just "Singin' in the rain" är från 1920-talet, liksom "You were meant for me" och "Beautiful girl".

Jens Peterson