Filmen som har chockat hela Cannes

Monica Bellucci: Jag kan knappt se den själv

FILM

CANNES Filmen "Irreversible" har satt Cannes i chocktillstånd.

Den realistiska våldtäktsscenen får folk att lämna biosalongen.

- Jag kan knappt se den själv, säger skådespelerskan Monica Bellucci.

våldsamt Monica Bellucci spelar Alex, en kvinna som utsätts för en mycket realistiskt iscensatt våldtäkt i filmen "Irreversible".

Filmfestivalen i Cannes är i chock.

Det talas om skandal och när "Irreversible" av regissören Gaspar Noe visades för första gången i torsdags kväll var det flera som reste sig och lämnade salongen.

Orsaken är en brutal och mycket realistisk våldtäktsscen på Monica Belluccis rollkaraktär Alex.

Scenen varar i hela nio minuter.

- Jag säger åt vissa av mina vänner att inte se filmen. Och själv klarar jag knappt av den där scenen, säger Monica Bellucci. Sex är alltid våldsamt till en viss grad. Men när kvinnan inte har något val, det är då hon kan dö.

Om liv och sex

Hon förstår dock inte de häftiga reaktionerna eller anklagelserna mot filmen för att inte ta ställning mot våld.

- Jag tycker det är en viktig och djup film och vi hade inga intentioner att provocera. Det vi pratar om är liv och sex, att våld är farligt för att det startar något som man aldrig kommer ifrån. Alla reaktioner visar ju att den här filmen behövs.

Mot Bruce Willis

"Irreversible" spelades in på rekordtid. Den tog bara två månader att göra och var helt färdig först för tre dagar sedan.

I de övriga rollerna syns Albert Dupontel och Monica Beluccis make Vincent Cassel.

- Vårt privatliv blir inte invaderat för vi gör en kärleksscen på bio. Vi använder vissa saker från vårt förhållande som inspiration men sedan spelar vi roller.

Monica Belluci är känd från filmer som "Dobermann", "Dracula" och "Malena". Hon är nu i full färd med att spela in "Man of war" mot Bruce Willis.

Men hon tänker inte vända Europa ryggen.

- Jag är europé och vill fortsätta göra europeisk film. Men det utesluter inte att göra film i USA också. Huvudsaken är att jag får jobba med bra människor, säger hon.

Karin Lindstedt