”Det här är min Errol Flynn-film”

Samuel L Jackson trivs med ljussabeln

1 av 3
FILM

SKYWALKER RANCH

Nu har Samuel L Jackson, 53, äntligen fått fäktas.

– Det här är min Errol Flynn-film, säger han om ”Star wars: Episod II – klonerna anfaller”. Nu vill jag bara göra en västern också.

Den unge Samuel L Jackson var ett ensamt barn som älskade att leka själv och gå in i olika fantasivärldar. Som skådespelare har han kämpat för att få sådana roller också.

– Det är en önskedröm. Jag har alltid velat vara Errol Flynn, en fäktande piratkung. Jag älskar Hongkong-action och samlar sådan film.

Fick spela knarkare

I början av karriären fick Jackson spela knarkare och gangster. Men han ville alltid något annat.

– Varje gång jag såg en monsterfilm som barn lekte jag monster med mina kompisar efteråt. Så när jag fick frågan om att vara med i ”Deep blue sea” där jag blir dödad av någonting med stora tänder som jag springer ifrån hela filmen – toppen! Jag har längtat efter det hela mitt liv. Jag väntar fortfarande på att få vara med i en bra västern.

Vad var svårast med inspelningen?

– Att inte skratta brett under varje tagning. För jag älskade att vara där och göra det jag gjorde.

”Det är en del av magin”

Samuel L Jackson ville göra det här så mycket att han sa i intervjuer i flera år att han gärna ville jobba med George Lucas. När det var dags för ”Episod I” ringde Lucas och Sam var mycket glad.

Var det inte jobbigt att spela ensam mot en blå vägg?

– Nej, det var underbart. Jag fick jobba med min favoritskådis. Mig själv.

Var det en överraskning att se filmen?

– Absolut. Det är en del av magin när man jobbar så här. Att plötsligt se alla de här fantastiska miljöerna. Man har ju ingen aning om hur världen ser ut. Den där arenan var ju bara ett stort grönt rum med jordgolv.

Nu ska du göra Mace Windu en gång till i ”Episod III” som kommer 2005. Är du rädd att mest bli ihågkommen som en jedi?

– Det är väl bra om man blir ihågkommen för något. Fast jag tror inte att folk enbart kommer att minnas ”Star Wars” och ”may the force be with you”. Jag verkar alltid träffa människor som frågar vad en quarterpounder cheese heter i Frankrike.

Fotnot: En quarterpounder cheese heter enligt ”Pulp fiction” ”a royale with cheese” i Paris.

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM