Som en pekbok för fyraåringar

FILM

We were soldiers

Amerikansk krigsfilm i regi av Randall Wallace, med bl a Mel Gibson, Barry Pepper, Greg Kinnear, Madeleine Stowe, Sam Elliott och Chris Klein.

Mel Gibson.

Närbild på Mel Gibsons sko. Hans fot är den sista som stiger in i helikoptern. Vi har tidigare sett honom sätta första foten på slagfältet. Bilderna illustrerar det han sagt till sina soldater. Han ska alltid vara den som går först in och sist ut ur strid. OK. Vi förstår.

”We were soldiers” är väldigt tydlig.

Regissören Randall Wallace gör film som om det var en pekbok för 4-åringar.

Manuset inte bara nämner general Custer, vars trupper blev massakrerade av indianer, flera gånger utan visar också en bild på Custers nermejade soldater.

Nu är vi i Vietnam 1965. Mel Gibson spelar överstelöjtnant Hal Moore, och leder de första amerikanska soldaterna som hamnar i ett slag med överlägset många nordvietnamesiska trupper. En mycket blodig strid, obehagligt realistiskt återskapad med alla Hollywoods resurser.

Den första halvtimmen befinner vi oss dock i USA. Trupper ska tränas. Barn ska be. Personligheter och fruar visas upp för att förtydliga sörjandet senare. Några av skådespelarna kunde lika gärna bära en mössa där det stod ”han som ska dö”.

”We were soldiers”, som bygger på Moores självbiografiska bok om striden, vill visa hur det egentligen var. Men den verkligheten är som alla krigsfilmens klyschor.

Talar med stora bokstäver. Det är inte bara alla bönerna till Gud som är högtidliga. Alldeles för många repliker är skrivna som snärtiga aforismer, vilket gör att personer som den kärve fanjunkaren (Sam Elliott) mer framstår som en löjlig parodi.

Motståndarna visas också, blir mer ansikten än i många liknande filmer. De amerikanska bombplanen råkar bomba sina egna. Att då och då vända till de sörjande kvinnorna på basen ger en annan sida. Men till sist är det en krigsfilm som alltför många andra, med samma sorts romantik och samma budskap. Att militären skulle klara sig bättre om han inte hindrades av dumma befäl eller dumma politiker.

Randall Wallace skrev också manus till ”Pearl Harbor”.

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM