Oscar inget för Scooby Doo

FILM

Du känner igen honom från något av de sällsynta tillfällen då public service-teven visade tecknat, eller från när dina föräldrar parkerade dig framför grammofonspelaren när de ville att du skulle hålla käft ett tag. Dumskallen och fegisen Scooby Doo. Den stora bruna hunden som visserligen kan prata, men alltid låter som en trött Bill Cosby på dekis.

Tillsammans med de fyra tonåringarna Shaggy, Welma, Fred och Daphne åker han omkring i en färgglad vagn för att lösa mysterium och sätta käppar i hjulen för potentiella spöken och monster.

Nu har gänget blivit film. Ingen påstår att den är särskilt bra. Ingen skulle våga påstå det, med tanke på att den animerade hunden ser ut som någon som rymt från sommarjobbet på Gröna Lund, men glömt att lämna tillbaka dräkten. Man kan också ha sina betänkligheter angående rap- och fistävlingen som tydligen ska äga rum mellan Shaggy och Scooby.

Men det är ändå kul på nåt oförklarligt sätt. Trots att det är typexemplet på ett fullkomligt dödsdömt projekt för den regissör och de skådisar som är ute efter kred.

Den 23 juli kommer Scooby till Sverige. Bästa polaren - småklantiga och konstant hungrige Shaggy - spelas av Matthew Lillard. Welma som har glasögon och alltså är smart spelas av Linda Cardellini. Sarah Michelle Gellar är sexiga Daphne och hennes Freddie Prinze Jr är Fred. Han har blekt håret för rollen och är nu nästan skrämmande lik Val Kilmer, vid de tillfällen då denne gått fram lite väl hårt med vätesuperoxiden. (Minns "Top gun".) Skurken står Rowan Atkinson för.

Och det är Shaggy som gör ledmotivet. Fiffigt.

Karolina Fjällborg

ARTIKELN HANDLAR OM