Underhållande kärlekskomedi

Grabben i graven bredvid

FILM

Svensk komedi i regi av Kjell Sundvall, med Elisabet Carlsson, Michael Nyqvist, Annika Olsson, Anna Azcárate, Rolf Degerlund, Anita Heikkilä m fl.

För vår kung och drottning sa det klick.

För bonden Benny (Michael Nyqvist) känns det mer som att ”råka luta sej mot elstängslet”, när hans blickar möter bibliotekarien Desirés (Elisabet Carlsson).

Flera hundra tusen människor har via Katarina Mazettis succéroman från 1998 redan charmats av denna kärlekshistoria.

Benny är ensamstående mjölkbonde med ostädat hem, få vänner och drömmar om en traditionell familj. Desiré har en välordnad tillvaro med fin lägenhet i småstaden och intellektuella vänner. Hon är nybliven änka, men sörjer inte maken fullt så mycket som hon kanske borde.

Benny och Desiré möts på kyrkogården och inleder ett passionerat förhållande. Två människor från helt olika världar och Mazetti berättar historien med inlevelse och humor.

Kjell Sundvalls film är till ungefär 90 procent trogen förlagan.

Några personer och händelser saknas, annat har lagts till, bland annat en eventuell flytt till Stockholm, med några lite väl märkliga turer. Som helhet är det här ändå en mycket underhållande kärlekskomedi, med samma typ av allvar i botten som ”Bridget Jones dagbok” eller ”Om en pojke”.

Foto, musik, miljöskildring, kläder... allt håller högsta klass, men inget skulle fungera utan rätt personer i huvudrollerna.

Nyqvist har skämt bort oss med så många bra rolltolkningar, att man bara tar för givet att han ska vara så här trovärdig som Benny. Kläder och frisyr gör att Desiré, inledningsvis, ser ut som en trist kontorsråtta. Men Carlssons utstrålning, hennes effektiva spel med ögon och leenden, gör att vi i biopubliken snart blir lika förälskade som Benny. En sensationell filmdebut!

Jan-Olov Andersson