Brottslingens sista kupp

Heist

FILM

(VHS DVD)

Efter bistra ’”The score’” och lekfulla ’”Ocean's eleven’” kommer här David Mamets bidrag till skojargenren. Den lägger sig mitt emellan de två andra, bitvis våldsam och allvarlig, bitvis fnissigt underhållande.

Gene Hackman är den skicklige brottslingen Joe Moore som ska utföra en sista stor kupp innan han drar sig tillbaka. När vi möter honom gör han en juvelstöt med sin liga, spelade av Delroy Lindo och Ricky Jay samt Rebecca Pidgeon som Joes fru.

Men något går snett och hälaren Bergman (Danny DeVito) tvingar Joe att leda ännu ett komplicerat rån mot en guldtransport. Som medhjälpare/övervakare får han Bergmans unge släkting Jimmy Silk (Sam Rockwell). En farlig bråkstake.

Banan är krattad. Kuppen kan planeras och utföras. Vem ska lura vem?

David Mamet skriver häftig dialog och de här skådespelarna är suveräna på att hårdkoka replikerna så att de slår som örfilar.

Det är ett nöje att se samspelet som får allt att se så lätt ut, och att försöka pussla sig fram genom Mamets komplicerade intriger. Gene Hackman blir bara bättre med åren och ger tyngd åt huvudrollen.

Jens Peterson