Nu kommer dvd-utgåvan av ”Sagan om ringen”

... men i höst släpps den längre versionen

1 av 4 | Foto: NEW LINE CINEMA
MORIAS GRUVOR De nya scenerna visar mer av slagsmålen mot grottrollet.
FILM

WELLINGTON

Köpa nu eller vänta?

På tisdag den 6 augusti släpps "Sagan om ringen" på video och dvd. Men i november kommer den riktigt häftiga versionen. Med en 30 minuter längre film och massa extramaterial.

Varför inte släppa båda samtidigt så fansen kan välja?

- Jag blev inte klar med den längre versionen i tid, säger Peter Jackson. Och jag ville att de två skulle vara helt olika.

Filmbolaget hoppas förstås att man köper båda två.

- Jag ville inte släppa dem samtidigt, säger Peter Jackson. Den förlängda versionen blev klar först nyligen. Howard Shore har skrivit ny musik till den extra halvtimmen, som vi spelat in med symfoniorkester i London.

Ny Gollum-glimt

Jag ser 3 1/2-timmesklippningen av "Sagan om ringen" i Peter Jacksons bio på Weta i Wellington med Viggo Mortensen, Ian McKellen och de andra.

Det är små tillägg genom hela filmen.

I början får vi se Bilbo sitta och skriva på sin bok.

Aragorn är med i flera extrabitar, som när han sjunger vemodigt på alv-språk medan hoberna sover.

Striden mot Uruk-Hai i slutet är längre och våldsammare. Blodigare kamp mot Lurtz.

Mer i Morias gruvor och längre slagsmål mot grott-trollet.

Mer av livet i Hobsala när Gandalf dyker upp, Pippin sjunger.

Fler bitar med Aragorn i Vattnadal, bl a vid moderns grav.

Ny glimt av Gollum i floden.

I en helt ny scen får man se hur Galadriel överlämnar gåvor till sällskapet innan de ger sig ut på sin resa.

- Den scenen är mycket viktig för mig, eftersom presenterna får betydelse för vad som händer i tvåan och trean, säger Peter Jackson. Men jag tyckte den bromsade upp tempot när jag klippte bioversionen. Jag krävde dock att den här förlängda dvd:n skulle finnas ute senast i november, innan "Sagan om de två tornen" har premiär. Den visar dessutom Galadriels goda och vänliga sida också, det blev för lite på bio.

"Den definitiva filmen"

Viggo Mortensen är nöjd med den längre versionen.

- Jag tror det blir den definitiva filmen, säger han. Den som kommer att leva i framtiden. Vi får veta mer om Gimli, Aragorn och hoberna. Om alvvärlden.

Peter Jackson understryker att båda versionerna är director"s cut.

- Regissörens klippning, det är exakt den version som gick på bio. Det var så jag ville ha filmen. Jag skulle inte vilja se tre och en halv timme på bio. Tror jag.

Kan gå på bio

Vi får väl se. Filmbolaget säger att de kan tänka sig att köra de längre versionerna av filmerna på bio i framtiden - om publiken vill se dem. På dvd:n som släpps nu finns en hel del bakgrundsfilmer och extramaterial.

På den som släpps 12 november kommer det att finnas två dvd med helt annat, och mycket mer utförligt, material, som visar hur filmen gjordes.

Peter Jackson har ända sedan starten omgett sig med filmteam som följt varje steg i tillkomsten.

- Han har massvis med bakgrundsmaterial, säger Ian McKellen. När även "Sagan om de två tornen" och "Sagan om konungens återkomst" är klara och finns ute kommer det att vara den mest väldokumenterade film som någonsin gjorts.

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM