- Varför ringer inte Lasse Hallström?

”Insomnia”-aktuella Al Pacino vill jobba med den svenska regissören

Foto: AP WARNER BROTHERS PICTURES och NORSK FILM
Efter norsk förlaga Den norska filmen ”Insomnia” har spelats in på nytt i Hollywood. Al Pacino spelar samma roll som Stellan Skarsgård i originalet. Med i den amerikanska versionen är även Oscarsvinnaren Hillary Swank.
FILM

NEW YORK

Han har Oscarsnominerats elva gånger.

Och vill gärna jobba med svenske Lasse Hallström.

– Ja, varför ringer han inte? säger Al Pacino, Sverigeaktuell med "Insomnia".

Al Pacino.

Den lätt skygge superskådisen gör en presskonferens för filmen ”Simone”, som handlar om hur Pacinos rollfigur skapar en syntetisk skådespelerska.

– Men nä, jag tror aldrig att virtuella aktörer skulle kunna ta våra jobb, säger Pacino med en otroligt raspig röst. Men det vore bra om det fanns en dator som fixade till det här området, säger han med ett garv och pekar på de "påsar" han ibland får på kindbenet.

– Realism är viktigt. När vi gjorde ”Insomnia” såg vi alper och snöskred omkring oss varje dag. Sånt syns på resultatet.

”Insomnia” är en så kallad remake på norska "Insomnia", där Stellan Skarsgård gjorde Pacinos roll.

– Jag har inte sett originalet, men Stellan är en fin (fine) skådespelare, säger den åttafaldigt Oscarsnominerade legendaren, som plockade hem en statyett för ”En kvinnas doft”.

Filmen har premiär i Sverige i september.

Gillar ”Sjöfartsnytt”

Tillfrågad svarar han också om Lasse Hallström.

– En underbar regissör. Jag skulle gärna jobba med honom. Varför ringer han inte, säger han med ett ryck på axlarna.

Vilken är din favoritfilm av Hallström?

– Eh, nämn några, säger han tveksamt.

”Shipping News”, säger jag? (Sjöfartsnytt).

– ”Mitt liv som hund” är en storslagen film. Redan från första rutan fattar man att det här, det blir grejor. Den är underbar.

Al Pacino är givetvis hur cool som helst, kort och svartklädd, han talar mycket om skådespeleri - han längtar alltid tillbaka till scenen - och försöker sig på några skämt som funkar sådär.

Film om stjärnor

– Vi kanske kan starta om från början, som i film? Det känns som att jag håller på att vakna medan vi håller på här, säger han och tar fram en massa, massa lösa papper han har i fickan och börjar läsa nåt om ”Simone”.

Filmen tar upp frågan om odrägliga filmstjärnor.

– Jag har träffat såna. När det händer tänker man bara WOW! Hur kan de göra så? Vi försöker jobba ihop här, skapa familjekänsla. Och så håller de på och är ”Hollywood”.

– En gång sa jag till en regissör om en skådespelerska som betedde sig divigt: "Hur ska jag kunna älska henne"?

– ”Väx upp”, Al! sa regissören. Jag klarade scenen - men växa upp tänker jag aldrig göra, skrattar herr Pacino, som nämner rollfiguren Tony Montana i ”Scarface” före ”Gudfadern” när han blir tillfrågad om minnesvärda roller.

Fredrik Virtanen