Påkostat krigsäventyr

Windtalkers

Foto: FOX
Nicolas Cage lurar i buskarna.
FILM

Amerikansk krigsfilm i regi av John Woo, med bl a Nicolas Cage, Adam Beach, Christian Slater, Peter Stormare, Roger Willie, Noah Emmerich, Mark Ruffalo och Frances O´Connor.

103 stuntmän och en stor budget har hjälpt John Woo att göra en öronbedövande actionfilm om andra världskrigets sista år. Den berättar om hur amerikanska marinen använde navajo-indianer som radiooperatörer och kodare för att hindra japanerna från att dechiffrera hemliga sändningar.

Men John Woo är mer intresserad av pang pang än av kod-språk. Han är onödigt förtjust i att visa explosioner där hela människor eller kroppsdelar far brinnande genom luften.

Det känns som om man sett, och hört, tusentals soldater dö efter de dryga två timmarna.

Men mellan actionscenerna petar filmen åtminstone in lite tankar och diskussioner som håller intresset vid liv, även om det måste gå att göra en mycket bättre film om navajo-soldaternas insats.

Nicolas Cage spelar en marinsoldat som skadats svårt i ett slag i Stilla havet. I den starka öppningssekvensen ser vi honom stappla omkring i ett träsk där fiender plötsligt dyker ur vassen, där skott kommer från alla håll och människor dör i vartenda hörn.

När den egentliga historien börjar blir Nicolas Cage utbrända soldat Enders vakt åt en navajo. Han ska rädda meinge Yahzee ur alla farliga situationer, och sådana blir det gott om när de anfaller japanska ön Saipan. Problem? Cage och hans kollega med samma uppdrag har fått order om att döda sin navajo om de riskerar att tillfångatas. Allt för att skydda koden.

Här finns många av krigsfilmens klyschor. Den där killen som pratar om sin fru eller flickvän och alltid dör. Den där dumme killen som kommer på bättre tankar.

Peter Stormare spelar befäl för truppen och dyker upp då och då vid sidan om de andra i en viktig roll som Eric Hjelmsted, kallad Vikingen”. Stormare lyckas få in lite svensk excentritet i handlingen. ”Windtalkers” är den enda amerikanska actionfilm om andra världskriget som innehåller repliken ”har du prövat inlagd sill?”.

Jens Peterson