Han levde på chips och godis

Michael Nyqvist gick upp nio kilo för rollen

1 av 3 | Foto: Stefan Jerrevång
Michael Nyqvist är tyngre än någonsin - i dubbel bemärkelse. Han gick upp nio kilo för rollen som mjölkbonden Benny i "Grabben i graven bredvid". Kvinnornas favorit har dessutom snart premiär med ännu en film, "Bäst i Sverige".
FILM

Han levde på smågodis och chips för att spela rollen som mjölkbonden Benny i "Grabben i graven bredvid".

Michael Nyqvist är nio kilo tyngre än du sett honom förut.

– Det blev som en omvänd bulimi där jag tvingade i mig feta saker, säger Michael Nyqvist.

Han har ett leende som kan smälta guld och en övervikt på nio kilo. Och hans största talang är att mjölka kor. Den bioaktuella mjölkbonden Benny alltså.

- Jag gick upp nio kilo på eget bevåg till "Grabben i graven bredvid". Jag tvingade i mig smågodis och chips. Det blev som en omvänd bulimi. Och det är svårt att gå ner det igen, säger Michael Nyqvist.

Flera premiärer

Michael Nyqvist är het i år. Just nu är han aktuell i "Grabben i graven bredvid". En kärlekshistoria i ett norrländskt Sverige mellan bonden Benny och stadsflickan Desirée. En kärlek som sträcker sig över kulturgränserna.

Om några veckor kommer Nyqvist som pappa i "Bäst i Sverige". Nästa år går han att se i "Detaljer" och "Smala Sussie".

Du har aldrig fått en dålig recension och alla verkar vilja ha mer av dig. Vad är hemligheten?

- Jag tar yrket rätt allvarligt. Sen är jag så dum i huvudet att jag inte förstår att jag ska bli recenserad och då blir jag inte lika nervös, säger Michael Nyqvist.

Han slog igenom hos den stora massan i filmerna "Vägen ut", där han spelade en fängelseintern i kjol, och som pappa med problem både med alkoholen och familjen i "Tillsammans".

Men första gången han syntes på bioduken var i Hans Alfredsons "Jim och piraterna Blom", 1987.

- Jag står och flinar på något rävaktigt sätt och säger: "Kom nu då". Det var stort.

I Dan Yings "Hem ljuva hem" spelar Michael Kent. En familjefar som misshandlar sin familj både fysiskt och psykiskt. En rollprestation som öppnat många ögon vad gäller det som kan hända bakom förortsvillornas blommiga gardiner.

Många svarta roller

– Jag fick anstränga mig för att förstå den här mannen. Hur fungerar han? Vad får honom att misshandla sin familj? Till slut tänkte jag inte: ”Fan, vilken läskig snubbe jag är som slår min fru”. Jag tänkte: ”Det är ett jävla sätt av henne att gnälla hela tiden”.

Michael Nyqvist säger att han aldrig härmar. Han iakttar och blir den roll han ska gestalta. Så mycket att vissa saker fastnar.

– Man lär sig mycket om världen. Jag har gjort många svarta roller och det är klart att något fastnar. En sorts dysterhet kanske. Och så har jag lärt mig det mesta om kor från ”Grabben i graven bredvid”.

Sexigast i Sverige

Mjölkbonden Benny är en annorlunda roll för Michael Nyqvist som mest gått att finna i facket för svarta roller. De farliga rollerna har dock tilltalat kvinnor.

– Något år blev jag ”Sveriges sexigaste man”. Jag förstår inte hur jag kunde bli det. Tätt sittande ögon och prat om döden. Det kanske är det.

Men alla tycker inte Michael Nyqvist förtjänar titeln som sexigast.

Katarina Mazetti kom fram till mig när hon sett filmen och sa, ”Vad glad jag blev att det var du som spelade Benny. Jag var rädd att det skulle bli någon snygg”, säger Michael Nyqvist.

Linda Hjertén