Snälla monster som värmer

Monsters Inc

Foto: AP/ DISNEY/PIXAR
Working class hero is something to be.
FILM

DVD/ VHS

Av samma genier som gjorde ”Toy story” och ”Ett småkryps liv”.

Egentligen behöver man inte säga mer.

Den som gillade de filmerna, och jag älskar båda, vet vilken skicklig blandning av kul för stora och små som folket på Pixar gör. ”Monsters, Inc” bejakar alla barns mardröm och rädsla. Jo, det finns något otäckt i mörkret. Under sängen eller i garderoben.

Men det roliga greppet är att de stora otäcka monstren som lurar när barnen ska somna är ännu räddare för barn. De kommer ändå varje natt, för att samla in barnskrik. Skrik är den drivkraft som förser monstervärlden med elektricitet.

Därför finns det framgångsrika bolaget Monsters, Inc. På svenska hade väl ”AB Monster” eller ”Monster & Co” varit tydligare filmtitel. Större delen av handlingen utspelas på det stora företaget, där filmens hjältar Sully och Mike arbetar. De är snälla monster, och när en liten flicka råkar komma in i deras värld blir de skrämda. Men beter sig hyggligt. Det finns dock monster med otäckare planer.

På dvd kan man välja mellan svenska och engelska röster, bl a Robert Gustafsson ( Billy Crystal) och Allan Svensson ( John Goodman).

Dvd: Samma ”misslyckade” tagningar under eftertexterna som på bio, samma förfilm och lite reklam för andra Disneyfilmer.

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM