Nu satsar Helena på att bli regissör

- Det ska bli kul att jobba med skådisar

1 av 2 | Foto: MAGNUS SANDBERG
SKRIVER PÅ MANUSET I mer än 20 filmer har Helena Bergström jobbat som skådespelerska. Men nu byter hon sida - och blir regissör. Sedan en tid jobbar hon och Anna Fredriksson, manusförfattaren bakom "Sprängaren", på en spelfilm och tanken är att Helena ska regissera. "Det finns delar av mig i berättelsen, men mest är det en ihopfantiserad historia", säger hon.
FILM

I tio filmer har hon tagit order av maken Colin Nutley.

Men nu sätter Helena Bergström sig själv i regissörsstolen.

- Jag jobbar för fullt med manuset, säger hon.

Helena Bergström är en av Sveriges hårdast arbetande filmstjärnor. I sommar har hon och maken Colin Nutley avslutat inspelningen av thrillern "Paradiset" - uppföljaren till "Sprängaren" - baserad på Liza Marklunds bästsäljande deckarroman.

Och snart väntar filminspelning i England. Handlingen i "Queen of Shiba"s pearls" kretsar kring en 16-årig pojke i Portsmouth på 1950-talet. Helena Bergström spelar en svenska med förflutet som prostituerad som ruskar om sin omgivning ordetligt.

- Förhoppningen är att vi ska komma igång med arbetet nästa år, säger Helena.

"Från ax till limpa"

Åter står Colin Nutley för regin.

Men det ska bli ändring på den saken.

Helena Bergström och Anna Fredriksson, manusförfattare till "Sprängaren", jobbar sedan en tid tillbaka med ett manus. Tanken är att Helena Bergström ska regissera när inspelningarna kommer igång.

- Jag har gjort tio filmer med Colin och tio andra. Och med Colin har jag verkligen varit med från ax till limpa - hela processen.

- Då blir det ju automatiskt så att man vill pröva själv. Och så tycker jag att det ska bli kul att jobba med skådisar, säger Helena.

Inte självbiografisk

Hon vill inte avslöja för mycket om handlingen. Men i historiens centrum står en kvinna som blickar tillbaka på sin barndom och relationen till vuxenvärlden.

Men det är ingen självbiografisk berättelse.

- Det finns förstås en del av mig i den, men mest är det en ihopfantiserad historia, säger Helena.

Hon har inga planer på att helt sadla om till regissör.

- Det är så mycket jag vill göra - teater, film" Och så har jag två barn. Det blir intensivt.

- Men jag vill verkligen regissera, åtminstone som komplement till det skådespeleriet.

Dan Panas