"Mina barn älskade den här filmen"

...men Hoberts nya handlar om otrohet

1 av 2
”folk är svartsjuka” Lena Endre och Richard Hobert är medvetna att jämförelser kommer att göras mellan filmen och deras förhållande.
FILM

MALMÖ

Het passion, skilsmässa, nytt äktenskap - och barn som kommer i kläm.

Är Richard Hoberts nya film en skildring av hans och Lena Endres liv?

- Nej, det är fiktion. Men det finns en klangbotten, de flesta bra filmer bygger på personliga erfarenheter, säger han.

"Alla älskar Alice" - Sverige-premiär 4 oktober - visades i går för första gången för media. En stark historia om hur inte minst barnen drabbas när en man ( Mikael Persbrandt) lämnar hustrun ( Marie Richardson) för en annan kvinna ( Lena Endre).

"Svartsjuka"

- Barnen tvingas, på gott och ont, bli vuxna tidigare i dag, när så många lever i nya familjekonstellationer, säger regissören, vars förhållande med Lena Endre ledde till att två äktenskap sprack för några år sedan.

- När mitt äktenskap sprack så hanterade jag väl vissa saker mycket bra, andra mindre bra och några väldigt uruselt, säger han.

- När man drabbas av passionen smäller det så in i helvete. Det är en befrielse och glädje, men kan också innebära outhärdlig sorg när familjer spricker.

Han är medveten om att folk nog kommer att försöka hitta likheter mellan hans och Lena Endres liv och det som händer i filmen.

- Vi har pratat om det. Men vi vet ju hur det förhåller sig. Vi har bestämt oss för att inte gå in i sån gegga, utan att skita i det. Folk säger att vi är märkligt starka ihop, att vi älskar varandra så jävla mycket. Är inte det bra, då? Men svartsjukans lilla tryne sticker alltid upp.

Barnen gillade den

Hans egna barn från förra äktenskapet, tolv och åtta år gamla, har sett filmen.

- De älskade den och hoppades att alla skulle se den.

Jan-Olov Andersson