Barnsligt och rikt på effekter

FILM

Scooby-Doo

Amerikansk skräckkomedi i regi av Raja Gosnell, med bl a Matthew Lillard, Sarah Michelle Gellar, Freddie Prinze jr, Linda Cardellini och Rowan Atkinson.

Foto: WARNER
Människans bästa vän.

De som följde tecknade tv-serien ”Scooby-Doo” är väl i 40-årsåldern nu. Men den här otecknade versionen vänder sig till en mycket, mycket yngre publik.

Den scen som fick flest ungar att skrika av skratt när jag såg filmen var en fis- och raptävling mellan rufsige Shaggy och hans datoranimerade hund Scooby-Doo.

Den näst roligaste var den där de fyra ungdomarna bytte personlighet med varandra.

Alla avsnitt av Scooby-Doo följer samma mall. De fyra spökjägarna i Mystery, Inc försöker lösa ett mysterium där någon övernaturlig figur härjar och när alla sprungit och skrikit en stund visar det sig att det finns någon vanlig elak människa under monstermasken.

Just ett sådant fall inleder biofilmen. Men sedan blir de fyra ovänner, på grund av sina olika personligheter. För att alla ska förstå berättar de hela tiden hur olika de är. Den fåfänge och ytlige Fred (Freddie Prinze jr), snyggingen som alltid blir fånge (Sarah Michelle Gellar), den smarta Velma (Linda Cardellini) som inte får det beröm hon förtjänar och småkorkade Scooby-ägaren Shaggy (Matthew Lillard).

Men någon ser till att de återförenas och hamnar på en ö där det finns ett nöjesfält med skräck-tema. Något riktigt farligt verkar lura i skuggorna, och ägaren (Rowan Atkinson) vill ha hjälp att undersöka vad.

Lite skrik och lite skratt, som en normal bergochdalbana. En del skämt, kring att röka gräs till exempel, går över den unga målgruppens förstånd, men det mesta är ordentligt barnsligt. Visas både dubbad till svenska och med textade originalröster.

Som ett avsnitt av den tecknade serien, helt enkelt, fast med dyra effekter.

Webb-tv

Jens Peterson