Rebellen som blev miljonär

Lukas Moodyssons inkomst har ökat med 5 260 procent - på bara åtta år

1 av 2 | Foto: ANDRÉ DE LOISTED
EN GULDGOSSE Lukas Moodysson har verkligen gjort kometkarriär inom svensk film. För fyra år sedan var det få som visste vem han var, men så kom "Fucking Åmål" och allt förändrades. I juni i år hade hans debutfilm setts av 868 015 personer på bio och uppföljaren "Tillsammans" av 882 277. Och inget talar för att intresset är mindre för hans nya verk, den kritikerhyllade "Lilja 4-ever".
FILM

Lukas Moodyssons två långfilmer har sammanlagt spelat in drygt 200 miljoner kronor i 30 länder.

Och hans inkomst har vuxit med över 5 200 procent på åtta år.

Aftonbladet har kartlagt miljonrullningen kring svensk films nya guldkalv inför premiären av hans tredje film - "Lilja 4-ever".

Lukas Moodysson, 33, är inte i filmbranschen för att tjäna miljoner.

Den egensinnige regissören med sin punkiga och rebelliska framtoning påpekar det faktumet gång på gång i intervjuer.

- Han är snarare en sån som kommer att tvångsbeskatta sig själv om det går alltför bra, säger Lukas Moodyssons producent och vän Lars Jönsson på Memfis Film.

Men pengarna rullar liksom in ändå.

En genomgång av Lukas Moodyssons taxerade inkomster de senaste elva åren visar en häpnadsväckande utveckling.

"En stor kontrast"

Och bekräftar med all önskvärd övertydlighet att Moodyssons byte från författarskap till regi i mitten av 1990-talet var ett lyckokast.

Bara på de senaste åtta åren har svensk films "golden boy" ökat sin inkomst med 5 260 procent.

Jo, ni läste rätt - 5 260 procent.

- Eftersom jag var så himla fattig innan är det en stor kontrast. Livet blir enklare när man har pengar, men man blir inte lyckligare. Det är en sjukdom att vissa bryr sig så mycket om sina pengar, säger Lukas Moodysson.

Hans uppmarsch till svensk films absoluta topp började för fyra år sedan.

På papperet såg långfilmsdebuten "Fucking Åmål" ut att ge lugna kvällar i landets biljettkassor.

Rollistan saknade de stora publikdragande namnen. Dessutom leddes inspelningarna av en ung oprövad regissör med bakgrund som poet, som nyligen avslutat regiutbildningen på Dramatiska Institutet, där han efterlämnat ett rykte om sig som lätt obstinat.

Allt talade för att den unga publiken - sondmatad med Brad Pitt och Julia Roberts - skulle lägga studiebidraget på en Hollywoodfilm i stället.

Men det antagandet skulle visa sig vara helt fel.

"Fucking Åmål" hyllades av filmkritikerna, kammade hem fyra Guldbaggar och skapade lämmeltåg av tonåringar till biosalongerna.

Mest lyckade debutfilmen

Fram till den 1 juni i år har Lukas Moodyssons debutfilm setts av 868 015 personer och spelat in 54 851 384 kronor. Och 50 öre.

Det gör "Fucking Åmål" till en av de mest framgångsrika debutfilmerna i svensk filmhistoria.

Men det skulle bli bättre.

Två år senare, år 2000, hade "Tillsammans" svensk premiär. Rollistan var nästan lika anonym som i debuten - men nu var Lukas Moodysson ett NAMN.

Ändå lyckades filmen överträffa de högt ställda förväntningarna.

"Tillsammans" slog "Fucking Åmål" både publikt och försäljningsmässigt - 882 277 sålda biljetter till ett värde av 61 499 267 kronor.

Samma år utsågs Lukas Moodysson till den mäktigaste personen inom svensk film efter Ingmar Bergman.

Omsätter fem miljoner

Han bildade snart bolaget Moodysson & Moodysson AB med sig själv som ordförande, hustrun Coco som ledamot och pappan Bengt-Ove som suppleant.

Den senaste årsredovisningen visar att bolaget omsätter närmare fem miljoner kronor och gör en vinst på 1,8 miljoner. Lukas Moodyssons senaste taxerade inkomst ligger på drygt 1,5 miljoner kronor.

- Jag har dealat mig fram till en fast månadslön, det har jag aldrig haft förut. Jag är anställd av Memfis Film, men jag får också procent på biljettintäkterna.

Fyra miljoner i publiken

"Tillsammans" och "Fucking Åmål" har i dag setts av sammanlagt två miljoner personer vardera i ett 30-tal länder i världen.

Moodyssons filmer beräknas ha spelat in omkring 200 miljoner kronor.

På listan över de största svenska kassasuccéerna sedan 1985 placerar sig "Tillsammans" på femte plats och "Fucking Åmål" på åttonde plats.

Men ingen svensk regissör skapar i dag lika inkomstbringande filmer på hemmaplan som Lukas Moodysson.

Svensk films största kassasucéer 1985-2001

Vägen från rebell till miljonär

För tio år sedan var han en okänd poet. I dag är Lukas Moodysson en hyllad filmregissör. Den fattige poeten är i dag miljonär. Och pengarna fortsätter att strömma in. Hans inkomster har ökat med över 5 200 procent - de senaste åtta åren. Aftonbladet inleder i dag sin granskning av Lukas Moodysson, samma dag som hans nya film "Lilja 4-ever" har premiär.

Dan Panas