- Jag har varit kär i Frida sen jag var 14

Salma Hayek visade sin drömfilm i Venedig

1 av 3 | Foto: REUTERS
HAYEK SPELAR BISEXUELL KONSTNÄR Madonna och Jennifer Lopez ville göra Frida Kahlo på film, men Salma Hayek är den som gjorde verklighet av projektet. Den legendariska konstnären har funnits närvarande i hennes liv sedan hon var 14 år, och visst är de slående lika varandra.
FILM

VENEDIG

Madonna ville spela konstnären Frida Kahlo. Jennifer Lopez försökte få rollen.

Men det blev Salma Hayek som fick "Frida" gjord. Efter sju år kunde hon i går presentera den som öppningsfilm i Venedig.

- Många sa nej till en kärleksfilm om en bisexuell, hårig kvinna och en fet man, säger Salma Hayek som har en helnaken kärleksscen med en annan kvinna i "Frida".

Frida Kahlo (1907-1954) var länge okänd utanför sitt hemland Mexiko, men på 1980-talet kom ett nytt intresse för hennes konst. Många böcker, och flera filmer var på gång under 1990-talet. Madonna var en av dem som ville spela den fascinerande konstnären med tragiskt livsöde.

- Jag har varit kär i Frida sedan jag var 14 år, säger Salma Hayek. Jag ville göra en film som visade mitt hemland och mexikaner som aldrig tidigare.

Hon ville tidigt spela Frida Kahlo, men fick nobben för att hon var för ung. När Salma Hayek gjort flera framgångsrika filmer i USA blev Frida-filmen aktuell igen.

Ville visa Mexiko

Det tog dock lång tid innan alla nyckelpersoner kom in, som regissören Julie Taymor, som tidigare gjort teater och scenmusikalen "Lejonkungen".

En annan viktig person är skådespelaren Edward Norton som fixade till manuset. Då var han Hayeks pojkvän.

Salma Hayek är märkligt porträttlik den mexikanska konstnären, med antydd mustasch och tjocka hopväxta ögonbryn. När hon provade en av den riktiga Fridas klänningar passade den perfekt.

Porträttlik

- Frida var en passionerad kvinna, helt orädd och struntade i vad andra tyckte. Lycklig ibland och förtvivlad ibland. Hon hade en underbar kärleksaffär med livet, säger Salma Hayek.

Jens Peterson