Bergqvist spelar roll i filmen ”Ondskan”

...men jakten på huvud- personen Erik fortsätter

FILM

Tung trio i "Ondskan".

I dag kan Aftonbladet avslöja att Kjell Bergqvist, Lennart Hjulström och Björn Granath får de viktiga vuxenrollerna i filmen.

Men jakten på huvudpersonen Erik fortsätter.

Foto: Thomas JOHANSSON
Bergqvist som advokat Aftonbladet kan i dag avslöja att Kjell Bergqvist har en av rollerna i filmatiseringen av Jan Guillous roman "Ondskan". Lennart Hjulström och Björn Granath spelar rektorer på två av skolorna som huvudpersonen Erik går på.

Det är en månad kvar tills inspelningen av "Ondskan" drar igång.

Manus är skrivet av Klas Östergren och bygger på Jan Guillous succéroman. Boken är delvis självbiografisk, och handlar om Erik och hans tid på en internatskola för överklassen.

Några av Sveriges tyngsta vuxenskådisar har redan värvats till projektet.

Aftonbladet kan nu avslöja att tre av dem är Kjell Bergqvist, Lennart Hjulström och Björn Granath.

- Ja, Kjell spelar advokat och Lennart Hjulström gör rektorn på Eriks internatskola. Björn spelar rektorn på den första skolan som Erik blir relegerad ifrån, säger filmens producent Hans Lönnerheden.

En välkänd trio

Trion är välkänd hos den svenska bio-, tv- och teaterpubliken. Kjell Bergqvist syntes senast i "Disco Kung-Fu" och "Leva livet". Björn Granath och Lennart Hjulström spelade båda i den uppmärksammade tv-serien "Ivar Kreuger" härom året och har båda digra meritlistor att falla tillbaka på.

Men om rollbesättningen av de vuxna karaktärerna börjar falla på plats så är filmteamet fortfarande på jakt efter flera av ungdomarna. Viktigast är förstås Erik, huvudpersonen.

Ska vara "jäkligt bra"

- Vi letar efter en stark och intelligent kille. Han behöver inte vara snygg men karismatisk. Ja, jäkligt bra helt enkelt, säger rollsättaren Maggie Widstrand.

Just nu är hon ute på gymnasieskolor runt om i Stockholm för att hitta Erik, vännen Pierre och den elake Silverhjelm, bråkstaken Dahlén med flera. För killar mellan 15 och 19 år som är sugna på att få en roll i filmen finns alltså fortfarande chansen att kontakta filmbolaget Moviola med brev och foto.

"Ondskan" spelas in i Stockholmsområdet och filmen beräknas ha premiär i augusti 2003.

Karin Lindstedt

ARTIKELN HANDLAR OM