- I vår familj är alla vackra

Sophia Lorens son skrev hennes hundrade filmroll

1 av 2 | Foto: REUTERS
MOR OCH SON Sophia Loren tackade snabbt ja till att göra "Between strangers" ihop med sin son, Edoardo Ponti, som begick sin regidebut. Men hon tycker att han vid 27 års ålder har mycket att lära.
FILM

VENEDIG

Hon är stjärnan i film nummer 100.

Han är debutanten som gör sin första film.

Hon är Sophia Loren, mamma och filmstjärna. Han är sonen Edoardo Ponti.

- För mig är hon ingen glamorös filmstjärna, säger han. Bara mamma, som väckte mig varje morgon och fick iväg mig till skolan.

Febern i sommarheta Venedig stiger när Italiens stora filmstjärna kommer hit. Sophia Loren är 67 år men ser fortfarande sån ut att luttrade brittiska journalister frågar om skönhetstips (Ät pasta! Lev lyckligt!), och många av frågorna handlar om varför en som ser så ut vill spela en grå mogen dam.

Tackade snabbt ja

- Jag ville visa en kvinna vars smärta och sorg syns, säger Sophia Loren som har grå peruk i filmen. Det vore löjligt om jag skulle försöka vara vacker i den här rollen.

"Between strangers" utspelas i Toronto och följer tre kvinnor med olika sorters trauma. Sophia Loren spelar Olivia som är gift med John ( Pete Postlethwaite). Hon plågas av drömmar som gör att hon måste teckna, ångestladdade bilder.

Det är Edoardo Pontis debut, och han skrev rollen för mamma.

- När han gav mig manuset och frågade om jag ville vara med såg han ut som om han skulle fria, säger Sophia Loren. Jag sa att jag måste läsa det först, men tackade snabbt ja.

Italienskt pris

Att Sophia Loren var med gjorde förstås att det var lättare att få skådespelare som Gerard Depardieu, Mira Sorvino, Deborah Kara Unger och Klaus Maria Brandauer.

På fredagskvällen fick också Sophia Loren en italiensk utmärkelse.

- Jag är väldigt glad att få det här priset, säger Sophia Loren. Jag ska ställa den mellan mina två Oscar. Det känns mycket fint att vara här på festivalen med min son och att han har gjort min 100:e film.

En film som Sophia Loren pratar mycket om är Ettore Scolas "En alldeles särskild dag", där hon gör en rollfigur som påminner om den nya. Sonen säger att det är hans favorit bland mammas alla.

"Han är så ung"

Sophia Loren har ingen falsk blygsamhet om sitt utseende.

- Det ligger i familjens DNA. Min mamma var vacker hela livet. Titta på min syster där (lika rödhårig) - vi är alla vackra i vår släkt.

Själv funderar hon på några nya roller. Vill att det ska vara rätt och värdigt, med tanke på ålder och utseende. Och sonen?

- Han har ju precis börjat, han har mycket att lära. Han är 27 år, förfärligt ung, säger Sophia Loren.

Edoardo Ponti suckar och ler generat.

- Se. Hon är alltid mamma.

Jens Peterson