Sevärd film med högt tempo

FILM
Foto: SONET

Ett svenskt ungdomsdrama med övernaturliga inslag.

Utspelas i svensk småstadsmiljö. Sista året i gymnaiset. Niklas (Gustaf Skarsgård) är tystlåten och inbunden. Har författardrömmar och får betalt av andra elever för att skriva deras uppsatser.

Annelie (Tuva Novotny) är raka motsatsen. En tuff tjej med röriga familjeförhållanden. Hon leder ett gäng som håller på med småkriminella saker. Av olika orsaker slår hon ihjäl Niklas.

Då börjar filmen på allvar. Han återuppstår som ”den osynlige”. Ingen ser eller hör honom. Skarsgård imponerar verkligen i den svåra rollen, där han irrar omkring som ett hjälplöst vittne till hur konfrontationerna mellan stadens ungdomar och polis trappas upp.

Stephen King brukar sno ihop den här typen av historier på en kafferast, den här bygger på en av ungdomsförfattaren Mats Wahls böcker.

Föga trovärdigt, kanske, men bra effekter, ett modernt bildspråk och högt tempo gör debuterande regissörerna Joel Bergvalls och Simon Sandqvists film klart sevärd.

Mycket ambitiös dvd med bland annat kommentarer av regissörerna och Gustaf Skarsgård, bakom kulisserna-material, bortklippta scener och filmmakarnas prisbelönta kortfilm ”Victor”.

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM