Hollywood älskar också Alice

Hobert och Endre fick pris för bästa europeiska film

1 av 2 | Foto: REUTERS
FIRADE HELA NATTEN Richard Hobert, till vänster, och Lena Endre tog emot priset på filmfestivalen i Hollywood. "Vi firade här med en massa celebriteter natten lång", säger Endre.
FILM

Alla älskar "Alla älskar Alice".

I går fick filmen ta emot pris för bästa europeiska film i Hollywood.

- Vi är smått chockade fortfarande. Vi har festat hela natten och sovit två timmar och sitter här alldeles groggy, säger Lena Endre.

Det kritikerrosade och bioaktuella relationsdramat "Alla älskar Alice" är en vardaglig historia om otrohet och skilsmässa, ovanligt nog skildrat ur barnets synvinkel. Richard Hobert står för regin och i rollerna syns Lena Endre, Mikael Persbrandt och Marie Richardson.

I måndags natt tävlade filmen i Hollywood Film Festival i Los Angeles och kammade hem priset Hollywood European Award, bästa europeiska film. Lena Endre, Richard Hobert och producenten Peter Possne tog emot priset.

Trodde inte på vinst

- Vi hade inte trott att den skulle vinna. Du vet hur man är som svensk. Vi satt där och tittade på alla amerikanska storheter som var där - Jodie Foster, Tom Hanks och Harrison Ford - och tänkte att det här var väl trevligt. När de ropade upp Richards namn fick vi en smärre chock, säger en glädjeyr Lena Endre.

Vad sa ni i tacktalen?

- Richard höll något samurajliknande tal som var mycket roligt, men jag och Peter var mest förvirrade.

För vuxna och barn

"Alla älskar Alice" är en stark historia om hur inte minst barnen drabbas när en man (Mikael Persbrandt) lämnar hustrun (Marie Richardson) för en annan kvinna (Lena Endre).

Lena Endre tror att det är därför filmen prisades.

- Det är ett ämne som många kan känna igen sig i. Jag menar, halva västvärlden lever skilda. Och sen är det ovanligt att handlingen skildrar allt från barnets perspektiv. Det är en film som både unga och vuxna kan se ihop, säger Endre.

Hur mycket betyder priset för er?

- Det känns otroligt kul att en jury tyckte att den var tillräckligt bra.

Och fest blev det för Endre, Hobert och Possne när prisutdelningen var avklarad.

- Vi firade här med en massa celebriteter natten lång. Det flödade mycket champagne, säger Lena Endre.

Linda Hjertén