Liknar det den driver med

FILM
Foto: TRIANGELFILM
"och sen sa jag till Kålle: "Vilka sköna skor han har". Sen skrattade vi. Länge.

Riktigt polisjobb är tråkigt och metodiskt. Polisjobb på film är förljuget och löjligt, med kraschande bilar och viga skutt.

Det säger polisen Mitch Preston ( Robert De Niro) i inledningen, och det är väl budskapet med den här filmen. Sedan konfronteras den sure vardagspolisen med den förljugna tv-världen. Då hade det blivit intressant om polisen haft rätt, om tv-töntarna fått se ljuset. I stället är det Mitch som hamnar i en klyschig pangpang-uppvisning, som precis liknar den sortens ytlig action som filmen driver med.

Den andra huvudrollen görs av Eddie Murphy, som slog igenom just som snabbpratande bråkstake i polisfilmerna "48 timmar" och "Snuten från Hollywood". Här är han en lite segare version, en patrullerande konstapel med skådisdrömmar som vill ha sin stund i tv-ljuset.

De Niro har fått fler kul repliker, och det är bitvis underhållande när gringubben möter outhärdligt käcka tv-producenten Rene Russo som ska göra dokusåpa av de två omaka poliserna. William Shatner ("Star Trek") var tv-polisen TJ Hooker på 1980-talet, och här spelar han sig själv som rådgivare och visar De Niro hur man rullar över en bilhuv.

Sådant kan man fnissa åt. Men till sist är "Showtime" lika simpel som filmerna den vill skoja med.

Dvd-extra: Några bortklippta scener och kommentarer av regissör/producent. En trevligt gjord making of-film med William Shatner som värd.

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM