Ger en bild av ett cyniskt samhälle

FILM

Vem kan man lita på?

Ingen tydligen, om man ska tro på den här dystra skildringen av en svensk arbetsplats. Där alla är falska och fjäskiga, där de flesta är beredda att offra andra för att göra karriär.

Vi möter dem alla en dag när en ny vd ska utses och många av huvudpersonerna känner sig kallade. De flesta blir dock besvikna, och allt förvärras när chefen tillträder.

Det doftar 1970-tal om ”Suxxess”. Jag vet inte vilka arbetsplatser författarna Peter Schildt och Christina Herrström känner till, förutom SVT i Göteborg där de bl a gjort ”Glappet”. På de flesta ställen har väl till och med de blåsvartaste kapitalister insett att anställda arbetar bättre om de trivs. Men inte på filmens IT-bolag Omniville. Nej, där är det som i ett riktigt gammaldags bruksföretag där bossen ska skrämma fram resultat.

Men ”Suxxess” ska väl inte vara realistisk utan en sorts absurt tillskruvad svart satir som visar att de flesta är beredda att sälja sin själ. I filmen genomgår folk de märkligaste personlighetsförändringar.

Så budskapet är svårt att bry sig om. Figurerna svåra att tycka om eller känna igen.

Antingen köper man filmens bild av samhället som cyniskt och utan tro på människorna. Eller så ser man det som en bild av upphovsmännens människouppfattning.

”Suxxess” är en väckarklocka för de som hittills trott att man blir framgångsrik genom att behandla människor riktigt svinigt.

Ni är väl många där ute?

Webb-tv:

Jens Peterson