Coen får oss att fundera

The man who wasn´t there av bröderna Coen

FILM

The man who wasn´t there

Amerikansk thriller i regi av Joel Coen, med Billy Bob Thornton, Frances McDormand m fl.

Det är som vanligt med bröderna Joel och Ethan Coens filmer. Man blir imponerad men inte berörd.

De kan sin filmhistoria och är suveräna på att göra smarta och formmedvetna pastischer på praktiskt taget vad som helst. Herregud, med ”O brother, where art thou?” (2000) lyckades de till och med kombinera grekisk mytologi och amerikansk folkmusik på ett lyckat sätt.

Den här gången har de gjort en hårdkokt deckare i James M. Cains (1892–1977) anda. Han som skrev förlagorna till 1940-talsfilmer som ”Postmannen ringer inte två gånger” och ”Kvinna utan samvete”.

Plåtad i svartvitt, förstås. Billy Bob Thornton spelar den levnadströtta och kedjerökande herrfrisören som med djup basröst – och alltid med en cigarett dinglande i mungipan – berättar om den komplicerade härva han blev indragen i.

Det handlar om vänsterprassel, utpressning och mord. Om misstankar som drabbar fel människor. Ju mindre ni vet om historien, desto bättre.

Snyggt återskapade 1940-talsmiljöer (alltihop utspelas i en småstad i norra Kalifornien), läckra replikskiften och en suverän rollista, med ”Sopranos”-favoriten James Gandolfini, Frances McDormand, Tony Shalhoub och unga (bara 18 år!) löftet Scarlett Johansson (”Mannen som kunde tala med hästar”, ”Ghost world”), redan en stjärna!

Men? är det spännande?

Sådär.

Mest väldigt imponerande.

Det är alltså som vanligt med Coen-brödernas filmer. Man tycker ”stark tre plus” och ägnar sedan närmaste året åt att fundera över filmen, åt att diskutera enskilda scener, åt att se om den, och det slutar alltid med att man tycker man satte ett plus för litet.

Så den här gången är det väl

lika bra att rätta till misstaget från början.

Jan-Olov Andersson