Behind the sun

FILM

Brasilianskt drama i regi av Walter Salles, med bl a José Dumont, Rodrigo Santoro, Ravi Ramos Lacerda, Ravia Marco Antonio och Rita Assemany.

En besvikelse jämfört med Walter Salles förra film, ”Central do Brasil”. Det här är ett drama om hämnd, och utspelas på brasilianska landsbygden 1910. Bygger på en roman om Albanien, men nu flyttad i tid och plats.

Två familjer, som i generationer hämnats på varandra över något bråk om land. De rika mot de fattiga. En strid om stolthet och att hellre dö än skämmas. Den äldste sonen har just mördats, och näste broder hämnas i sin tur på grannfamiljen. Han, och hans lillebror, vet hur fortsättningen kommer att bli.

Eller? En förbipasserande eldslukare från en minicirkus väcker drömmar om ett annat liv och om att komma långt bort, till havet. Kan cirkeln av hämnd brytas?

Det finns ritualer kring hämnderna när de unga männen smyger på varandra för att döda. Blodet torkar. Det tar tid, och det gör filmen också. Visst är den mycket vacker och skickligt gjord, stram som en gammal folksaga. Men det är också deprimerande långsamt att följa de här människorna, fast i ett förödande hat mot ”de andra”.

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM