En träffsäker debut

FILM

För två år sedan gjorde Josef Fares sensation med ”Jalla! Jalla!”. Det skulle inte förvåna om unga debutregissörerna Christian Eklöw och Christopher Panov också får en publikframgång med ”Hundtricket”, en kärlekskomedi med en charm och humor som för tankarna till just Fares film.

Titeln syfter på ett sätt att ragga tjejer. Hur man får deras uppmärksamhet genom att promenera omkring i stadens parker med en söt liten hund.

Men det är bara en liten del av filmen, som främst är en ganska träffsäker skildring av livet för unga storstadskillar just nu.

Simon (Linus Wahlgren), Micke (Alexander Skarsgård) och Mario (Ivan Nikcevic) umgås alltid. Ser filmer, spelar tv-spel och boule, dricker öl på krogen. Men alla har väldigt olika syn på relationer:

Mario har redan hittat sin stora kärlek. Micke, övergiven av sin flickvän, utnyttjar nu det faktum att han en gång var med i en känd dokusåpa i tv och raggar stenhårt på att han är ”Robinson-Micke”. Simon, slutligen, är han som aldrig får till det. Han är blyg, lite tafatt, men framför allt för att han totalt snöat in på romantiska filmer som ”Pretty woman” och ”Notting Hill” och vill att verkligheten ska motsvara Hollywoods drömvärld.

När han så möter en tjej som kunde vara som hämtad ur en sådan film – och Josephine Bornebusch ser verkligen ut som Izabella Scorupcos lillasyster – inleds en kärlekskarusell med många komiska förvecklingar.

Visst hade manuskriptet kunnat vässas lite grann. Visst är det en film som mest roar för stunden, som inte håller för djupare analyser. Men den är rolig, välspelad och gjord av några som uppenbarligen älskar film.

Och frågan är om inte Pontus Gårdinger, i en biroll, är bättre på att spela sig själv som programledare i ”Expedition: Robinson”, än han är på att vara sig själv i andra tv-program?

Webb-tv

Vinn biljetter till Hundtricket!

Jan-Olov Andersson