Gamla sanningar men mycket charm

FILM

Döden är en stor olycka.

Allt annat är små olyckor, enligt den här danska filmen där diverse trubbel drabbar en familj. I centrum står föräldrarna på pensionens gräns, med tre vuxna barn. I inledningen sker en trafikolycka och någon dör. En annan har hjärtfel, någon är ensam, en jobbar så mycket att frun tänker lämna honom

och otrohet spräcker ett annat

förhållande. Någon misstänker

incest.

Små olyckor, säger filmen och gör sitt bästa för att berätta om alla öden med ett brett danskt smil. Men det finns gott om vemod i det här tragikomiska kollaget.

Det är sevärt och levande, framför allt tack vare bra skådespelare som gör alla figurerna intressanta. Här finns välbekanta ansikten som den utmärkta Karen-Lise Mynster från ”Matador” och ”Italienska för nybörjare”, Jesper Christensen från ”Bänken” och ”Italienska för nybörjare”, Jannie Faurschou som var med i ”Den enda rätta”.

Inte gjord efter Dogmareglerna, men en kusin till de vardagsfilmernas närhet och realism. Eller

Mike Leighs brittiskt solkiga dramer. ”Små danska olyckor” säger att vi ska jobba mindre och älska mer och att den som bara sitter i soffan har svårt att hålla liv i kärleken.

Sanningar som sagts många gånger förr. Men det finns gott om charm i det danska försöket att visa att lyckan kanske blir större ju mindre plats man låter olyckorna ta.

Webb-tv

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM