Sex & Lucía

FILM

Spanskt drama i regi av Julio Medem, med Paz Vega m fl.

Spanske regissören Julio Medem har under tio år gjort få – ”Kossor”, ”Den röda ekorren”, ”Jorden”, ”De älskande vid polcirkeln” – men ändå ganska minnesvärda filmer.

Lite småsaggiga, rätt pretentiösa och med segt tempo. Men samtidigt har de varit originella, tänkvärda och fulla av fantasirikedom. De har alltså gjort ett visst intryck, även om man har tittat på klockan då och då när man suttit i biograffåtöljen. Ungefär som ryske regissören Andreij Tarkovskijs (1932–1986) filmer, alltså.

Nu verkar Julio Medem ha bestämt sig för att bli lite kommersiell. För att nå en större publik.

Därför: In med tre vackra kvinnor där alla klär av sig ofta och där hon i huvudrollen (Paz Vega) gör det nästan hela tiden.

In med lite stiliga karlar också där en av dem får visa sin jättesnopp. Precis som några franska regissörer gjort under senare år blandar Medem in riktiga sexscener i filmen.

Men det är nästan så att alla nakna vackra människor kommer i vägen för en egentligen väldigt originell, ganska skum och rätt intressant historia.

Den utspelas på flera tidsplan och platser, i Madrid och på en avlägsen ö, och kretsar kring tre kvinnor – Lucía (Paz Vega), Elena (Najwa Nimri) och Belén (Elena Anaya) – som alla på olika sätt har ett förhållande till en självupptagen författare, Lorenzo (Tristán Ulloa).

Det som driver filmen framåt är att vi vill veta vilka starka känslor som väcks när alla kvinnorna konfronteras med varanda.

Fast alls är inte glasklart. Kanske är vissa saker vi ser avsnitt ur författarens romaner. Och kanske har filmen, som Julio Medem hävdar att historier kan ha, ett hål mitt i där man kan falla ned och låta alltihop börja om igen

?

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM