En bra historia – som har blivit ännu bättre

FILM

När producenten Dino De Laurentiis nu åter dammar av de rättigheter han äger till Thomas Harris succéroman, handlar det förstås i första hand mer om att tjäna pengar än att göra en bra film. Om att slå mynt av det faktum att Hannibal Lecter, i Anthony Hopkins gestaltning, har blivit något så knäppt som en folkkär seriemördare.

Det var ju inget större fel på Michael Manns filmversion ”Manhunter” (1986). Inte mer än att den floppade.

De som vill vara lite fräna nu kommer säkert att hävda att ”Röd drake” är en både onödig och närmast skamlig plankning av den förra filmen; vissa scener, till och med vissa repliker, är stulna rakt av.

Man kan också hävda att det är en fördjupning av historien.

Mer påkostad, mer välgjord, med bättre skådespelare.

Alltihop utspelas några år före ”När lammen tystnar” och ”Hannibal”. Hannibal Lecter är i början av filmen en fri man som njuter av klassisk musik och bjuder in stadens societet till fina middagar.

Sedan får vi veta hur han hamnade i fängelse.

Och följa hur FBI-agenten Will Graham (Edward Norton), som fångade Lecter och som efter det hoppade av från sitt jobb, nu lite motvilligt kallas in som expert i jakten på en ny seriemördare.

Man kan väl aldrig förstå hur en sådan tänker, men så som Francis Dolarhyde skildras här, och så känsligt som han spelas av Ralph Fiennes, kan man ändå få viss förståelse för hans galna dåd.

Harvey Keitel, Emily Watson och Philip Seymour Hoffman glänser i viktiga biroller.

För alla som inte har läst boken/sett förra filmen, väntar en mycket spännande upplevelse.

För ”Röd drake” är faktiskt en bra historia, som nu har blivit ännu bättre.

Webb-tv

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM