Spännande hela vägen

FILM

Roadkill

VHS DVD

En bra rysare.

En roadmovie som följer två bröder och en flicka på en bilresa som blir allt mer otäck. Och med en liten sensmoral. Du ska inte driva med andra.

Snälle och hygglige Lewis (Paul Walker) och Venna (Leelee Sobieski) ska bila genom USA från Colorado till New Jersey. På vägen plockar han dock upp sin kriminelle bror Fuller (Steve Zahn) från fängelset, och snart är det trubbel på gång.

Fuller får för sig att skoja med en lastbilschaufför, Rusty Nail. Bröderna låtsas vara en kvinna som stämmer träff med Rusty Nail, men deras practical joke slår tillbaka. Lastbilschauffören är en galning som börjar förfölja det unga gänget.

Upplägget med den anonyma, hotfulla lastbilen påminner om Steven Spielbergs ungdomsthriller ”Duellen”, och visst finns här en del bekanta grepp. Men regissören John Dahl (”En kvinnas list” och ”Rounders”) har gjort en skicklig rysare som lyckas vara spännande hela vägen. Han vet att det kan bli mer spännande om man inte visar faran.

Originaltiteln ”Joy ride” är ironisk. ”Roadkill” säger mer om terrorn på motorvägarna, även om man får några kalla skratt på resan.

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM