Känsloporr med stora stråkar

FILM

Ya-Ya-flickornas gudomliga hemligheter

Amerikanskt drama i regi av Callie Khouri med bland andra Sandra Bullock, Ellen Burstyn, Ashley Judd, Maggie Smith, Shirley Knight och Fionnula Flanagan.

Sandra Bullock har sagt att hon blev övertalad av bästa vännen Callie Khouri att ta rollen som Sidda i ”Ya-Ya-flickornas gudomliga hemligheter”.

Det var ju också en jäkla osis att hon tackade ja. Callie borde ha övertalat någon som är en proffsig skådespelare i stället.

Förutom Sandra Bullocks haltande försök att gestalta en tjej med trasigt själsliv är dock bäst-säljar-bokens väg till bioduken oväntat bra. Att få ner denna slingrande historia om ett sårigt mor-dotter-förhållande och vänskapen mellan fyra kvinnor till ett manus är en bragd i sig.

”Ya-Ya-flickorna” lanseras som en tjejfilm. Men det här är knappast en mysfilm à la ”Stekta gröna tomater” eller ”Bagdad Café”. I stället för att lämna bion med ett saligt leende vrider man ur en plaskvåt näsduk på vägen ut. Det här är känsloporr med stora stråkar.

Varför Siddas mamma Vivi (spelad av både Ashley Judd och Ellen Burstyn) blivit en neurotisk, supande och både psykiskt och fysiskt misshandlande morsa ges dock aldrig någon förklaring till. Ännu konstigare är det att Vivis tre väninnor tycker att Sidda borde kunna svälja allt bara hon får läsa deras magiska dagbok.

Men trots vissa oklarheter är det gripande ändå.

Webb-tv

Karin Lindstedt