Sevärt om människans mörka sidor

FILM

Changing lanes

Amerikansk thriller i regi av Roger Michell, med bl a Samuel L Jackson, Ben Affleck, Toni Collette, Kim Staunton, Amanda Peet, Dylan Baker, William Hurt och Sydney Pollack.

En thriller i vardagen som påminner om ”Falling down”.

Även här börjar det i trafiken. Två män i New York, någon tränger sig före i en fil och det blir en krock.

Huvudpersonen är en stressad advokat (Ben Affleck) på väg till en rättegång och en försäkringstjänsteman med alkoholproblem (Samuel L Jackson) som ligger i skilsmässa och bråkar om vårdnaden av sina barn.

Olyckan och förseningen får allvarliga konsekvenser för båda.

Och det blir frågan om att ge igen. En hämnd som slår fram och tillbaka som en tennismatch med allt hårdare slag.

Naturligtvis är allt tillspetsat, men ”Changing lanes” känns trovärdig och är för det mesta inte förutsägbar. Men naturligtvis syftar titelns filbyte inte bara på bilkörning. Båda männen ändrar riktning på sina liv.

Den bortskämde advokaten rör sig bland pengar och är förlovad med chefens dotter, som ser honom som en vettig statussatsning. Försäkringstjänstemannen kämpar med ekonomin och med ett humör som skrämmer hans fru och barn. Han vill försöka få dem tillbaka genom att köpa en ny bostad.

Men pengar är också ett vapen i den här utdragna striden.

En vettig thriller om två förnuftiga män som tappar vettet. Det börjar med bilbråk, men sedan vecklas filmen ut till ett socialt drama med flera bottnar. Det handlar om heder och moral, och båda männen lär sig mer än vad de vill om sig själva under det här kaotiska dygnet.

Filmen tecknar en mörk bild av människans dåliga sidor, även om den inte vågar gå hela vägen.

Sevärd, och spännande hela vägen.

Webb-tv

Jens Peterson