"Han var blyg när vi skulle kyssas"

Helen Hunt om att filma med idolen Woody Allen

1 av 2 | Foto: ap
stolt och förvånad Helen Hunt trodde inte det var sant när Woody Allen specialskrev en roll åt henne i "Skorpionens förbannelse". - I min värld älskar alla Woody Allen, säger hon.
FILM

VENEDIG

Det finns de som gillar Woody Allen. De som älskar Woody Allen. Och så finns Helen Hunt.

Som hade gjort vad som helst för att få jobba med honom.

- I alla år drömde jag om att få vara Diane Keaton eller de andra som fick roller. Jag bad min agent fråga gång på gång. Vilken liten roll helst, säger Helen Hunt. Jag kunde kokat kaffe.

Hon härmar en hungrig hund för att visa hur gärna hon ville filma med honom.

Och just när hon hade börjat ge upp hoppet hörde Woody Allen av sig. Han hade specialskrivit rollen i "Skorpionens förbannelse" för henne.

Vad sa du då?

- Yiipeee! säger Helen Hunt. Jag var väldigt stolt, och förvånad, att han skrivit för mig.

Varför vill så många arbeta med Woody Allen?

- Han är en mästare. Skådespelare gillar hans filmer. Många väldigt duktiga har arbetat med honom, så man vill vara med i den klubben. I min värld älskar alla Woody Allen.

Småpratar inte

Finns det inga nackdelar när han filmar?

- Tja, han sitter inte och småpratar. Om jag var 19 år hade det varit annorlunda, då hade man behövt mer feedback. Nu var det trevligt. Jag fick tänka "Det är inte min nye bäste kompis, det är inte min pappa. Vi jobbar ihop och det går bra".

Apropå pappa. I "Skorpionens förbannelse" uppstår kärlek mellan dig och den 28 år äldre Woody Allen. Känns kärleken trovärdig?

- Jag tyckte de skulle få varandra när jag såg filmen, säger Helen Hunt. Han var väldigt respektfull och blyg när vi skulle kyssas.

"Skorpionens förbannelse" utspelas på 1940-talet på ett försäkringsbolag i New York.

Hypnotiseras på fest

Woody Allen är företagets detektiv som avslöjar alla bedrägerier, Helen Hunt den nya chefen. De ogillar varandra omedelbart.

Sedan hamnar de på en fest där de båda blir hypnotiserade och gör saker de aldrig skulle gjort annars.

Detektiven blir indragen i olika sorters trassel i samband med en serie inbrott.

Helen Hunt byggde rollfiguren på sin farmor, som var ensamstående mamma och producerade ett barnprogram i amerikansk tv på 1940-talet.

Blev känd genom tv

Själv blev hon också känd via tv. Hon gjorde debut som 9-åring i "Pioneer women" och slog igenom i komediserien "Galen i dej".

- Jag gillar tempot med tv, säger Helen Hunt. Och samma sak med Woody Allen. Han gör en film om året. Snabbt, kreativt, man är klar och så igång med nästa. Man får ett nytt försök direkt.

- Dessutom passar Woody Allens kvicka dialog mig. Regissörer brukar säga till mig att prata långsammare.

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM