En kvinnas hämnd

FILM

Amerikansk thriller i regi av Michael Apted, med Jennifer Lopez, Bill Campbell, Juliette Lewis, Dan Futterman, Noah Wyle m fl.

Kändisdivan Jennifer Lopez, med ofta trassligt privatliv, verkar det ofta vara mest synd om.

Popdivan J.Lo gör mest bara rätt poänglös musik.

Skådespelerskan Jennifer Lopez, däremot, är underskattad. Hon vågar att inte vara sådär perfekt Hollywood-snygg och är därför ofta trovärdig i roller som ”vanliga” kvinnor, med alldagligt utseende.

Tyvärr väljer hon ibland manus med samma dåliga smak som kändisdivan väljer galaklänningar.

Som här.

Enkel servitris (Lopez) träffar bortskämd överklasslyngel (Bill Campbell, från tv-serien ”Once and again”). De gifter sig, skaffar flott förortsvilla och gullig dotter. Han börjar vänsterprassla, blir avslöjad och tackar med att puckla på henne.

Kvinnor ska minsann veta sin plats.

Resten av filmen är hon och dottern på flykt, från en man som plötsligt har blivit rena psykopaten. Hon utbildar sig till kampsportsexpert på några dagar (!) för att kunna slå tillbaka?

Med mycket stor välvilja skulle man kunna säga att filmen har en feministisk underton.

Men egentligen är det mer som en slags tecknad serie-variant av ”Sova med fienden” (1991) med Julia Roberts och ”Death wish – våldets fiende nr 1” (1974) med Charles Bronson.

Alla tänkbara möjligheter till fördjupningar i ämnet kvinnomisshandel – varför det sker, varför står de drabbade ut så länge – har man medvetet skrotat, för att kunna slänga in en action- eller slagsmålsscen.

Jan-Olov Andersson