Gamla män i nya bilar

FILM

Dansk actionkomedi i regi av Lasse Spang Olsen med bland andra Kim Bodnia, Tomas Villum Jensen, Nikolaj Lie Kaas, Iben Hjejle, Torkel Petersson, Jens Okking.

Man höjer inte ens ögonbrynen längre. Danskarna gör film i samma takt som svenskarna pimplar glögg till jul.

”Gamla män i nya bilar” är det senaste tillskottet i genren ”wannabe-Tarantino”-rulle. Ett försök att vara en fartfylld action med rapp dialog och komisk satir i ett.

Gubben kallad Munken ligger döende och då hans styvson Harald (Kim Bodnia) muckar från kåken får han i uppdrag att söka upp Munkens son Ludvig (svenske Torkel Petersson). Ett helgalet fritagningsförsök varvas med en vild flygkupp.

Men ”Gamla män...” kan inte mäta sig med sina danska föregångare. ”Pusher” satt som en rak höger med sitt råa bildspråk och den hårdbarkade storyn. ”Blinkande lyktor” lyckades blanda humor och action till stor underhållning.

Nu blir det mest en massa macho-larv. Det skjuts och svärs och exploderas utan någon vidare tanke bakom. Bara det ser coolt ut.

Torkel Petersson från ”Jalla! Jalla!” är inte heller särskilt trovärdig som psykopaten Ludvig. En sådan mespropp pallar knappast att mörda kvinnor på löpande band.

Fast man garvar högt ibland. De bögiga svenskarna med långt hår är skoj liksom en absurd dialog på engelska. Och de halvkriminella kockarna i Tomas Villum Jensen och Nikolaj Lie Kaas tappning är bäst i sina försök att leva mer enligt Luther.

Webb-tv:

Karin Lindstedt