James Bond rökare - igen

Tobaks- motståndarna rasar mot filmbolaget

FILM

NEW YORK

Han är agent 007 - med rätt att röka.

Efter 13 år har James Bond återupptagit sin favoritlast.

- Cyniskt och dödligt, rasar antirök-lobbyn.

AGENT MED RÄTT ATT PUFFA James Bond har fallit för frestelsen. När Pierce Brosnan tog över hjälterollen i mitten av 1990-talet var han noga med att agenten skulle vara rökfri. Men i "Die another day" puffar han på en cigarr och uppretade antirökorganisationerna är övertygade om att det handlar om sponsring.

I Ian Flemings böcker och i de tidiga filmerna var James Bond en flitig rökare. Uppemot 60 cigaretter om dagen kunde 007 med rätt att döda dra i sig.

När Pierce Brosnan tog över rollen i mitten av 90-talet var han noga med att hjälten inte skulle röka.

Men inför nya filmen, "Die another day", har han gått med på att puffa på en cigarr eftersom handlingen utspelar sig på Kuba, känt för att tillverka världens bästa cigarrer.

I helgen publicerades London Times en bild från filmen på en cigarrökande Bond - och anti-rök-lobbyn gick i taket.

"En dödlig ploj"

Tilltaget är som bäst oansvarigt, och som sämst en cynisk och dödlig ploj av tobaksbolagen, säger Clive Bates på antirökorganisationen ASH (aska) till Ananova.

- Jag kan inte tänka mig en annan filmstjärna som skulle vara lika bra för rökningens image som världens mest glamourösa spion.

- Pengar är den huvudmisstänkte bakom det här. Vi vet att filmen är den mest sponsrade i historien, säger Bates.

"Die another day" (Dö en annan dag) har kallats "Buy another day" (Köp en annan dag) av elaka tungor.

I nya filmen syns bland många andra varumärken som champagnen Bollinger, vodkan Finlandia samt lyxiga bilmärken som Aston Martin, Jaguar och Range Rover.

James Bond har alltid varit politiskt inkorrekt med machomanér, vodka martinis och lättklädda kvinnor. Men rökning är det känsligaste ämnet av alla.

"Ett steg bakåt"

- Om det inte handlar om pengar utan om regissören, då är det totalt, totalt onödigt och ett rejält steg bakåt, säger Bates.

- Men väldigt lite händer i Hollywood utan att pengar byter ägare.

Filmbolaget 20th Century Fox förnekar att de har fått pengar från något tobaksbolag.

Fredrik Virtanen