Det blev bara ett vykort

FILM

JAG ÄR DINA

VHS/DVD

Foto: columbia
En fransman, en svenska och en trist norsk film.

Filmversionen av Herbjørg Wassmos bästsäljande roman, en fantastisk och fruktansvärd skröna om en kvinna i förra sekelskiftets Norge.

Enormt påkostad (130 miljoner kronor), gjord på engelska, med kända skådespelare från massor av länder; Gérard Depardieu (Frankrike), Christopher Eccleston (England), Mads Mikkelsen (Danmark) och ett antal svenskar, bland annat Pernilla August och så Maria Bonnevie, i titelrollen.

Sådana här filmer har två svåra problem från början.

Det ena är att kasta in bekanta skådespelare från många länder och hoppas de ska kompromissa ihop sig på ett språk. Anledningen att plocka folk från olika länder är pengar, man får bidrag från många institut och tv-kanaler, men snålheten bidrar visheten.

Det andra problemet är att berätta en tjock bok på två timmar. På en halvtimme finns här intriger som skulle fylla en tv-serie på sex timmar.

Resultatet blir att huvudpersonerna vacklar runt i ett ständigt tillstånd av Starka Känslor. Död, hat, mord, missfall, passion, ångest – stackars Maria Bonnevie måste gå omkring med ständigt uppspärrade ögon åt de omtumlande saker som händer runt henne.

En dramatisk roman har reducerats till vykort.

Extramaterial på dvd: Intervjuer, bakom kulisserna-film, ett alternativt slut.

Jens Peterson