Smart framtidsthriller

FILM

MINORITY REPORT

Far och flyg, vilket drag det blev nu.

VHS/DVD En mycket smart framtidsthriller av Steven Spielberg.

Bygger liksom "Blade runner" och "Total recall" på skumma historier av Philip K Dick, men är snäppet vassare.

I filmens Washington år 2054 har de rika köpt sig trygghet. De bor högt ovanför markytan, åker i magnetbilar, ser 3D-video, knaprar behändiga droger och behöver inte vara rädda för våld. Företaget Pre-Crime har utvecklat ett system som avslöjar och hindrar mord innan de begås.

Max von Sydow spelar företagets chef, Tom Cruise är stjärnan bland brottsbekämparna. Det blir maktkamp med en granskande streber ( Colin Farrell) och Cruises rollfigur får 36 timmar på sig att bevisa sin oskuld.

På ett plan är det "bara" en ovanligt smart, spännande och välspelad thriller. På ett annat väcker den tankar om Storebror-ser-dig.

Och på ett tredje kan man bara njuta när filmmakaren Spielberg har lekstuga med Drömfabrikens alla tänkbara berättartekniska möjligheter. Som bonus får man sedan Peter Stormare som nedgången läkare, i en nästan lika knäpp roll som i "Fargo". Aldrig har väl svenska uttryck och sånger (!) använts på ett så sjukt sätt i en Hollywood-film.

För att vara en storfilm, tyvärr oväntat ointressant bakom-material på dvd.

DVD En skräckfilmsserie som aldrig riktigt har spårat ur, på samma sätt som till exempel "Alla helgons blodiga natt"- eller "Fredag den 13:e"-filmerna. Sju filmer gjorda åren 1984-1994. Första och tredje filmerna var tidiga roller för Johnny Depp och Patricia Arquette.

"Scream"-regissören Wes Craven etablerade sig på allvar i Hollywood med den första, en smart historia om hur en galning, Freddy Krueger (Robert Englund), med knivar i stället för fingrar på högerhanden, tog sig in i ungdomars drömmar och mördade dem på de mest makabra sätt.

De tre första filmerna är klart bäst, med en skicklig balansgång mellan skräck och humor, mellan dröm och verklighet. Sedan blir Freddy mer en kul pajas än riktigt skrämmande, men fjärde filmen, regisserad av finländaren Renny Harlin, har imponerande effekter.

I den sista filmen är Wes Craven tillbaka som regissör och knyter ihop hela skräcksagan på ett både knäppt, roligt och självironiskt sätt, när Freddy börjar terrorisera regissören och skådespelarna som varit med i de tidigare filmerna.

Jan-Olov Andersson