Därför är James Bond en fjant

FILM

James Bond är en fjant. Ty bara en fjant begär sin dry martini ”shaken, not stirred”, skakad, inte rörd. Ja, och det är inte allt.

Lätt som en plätt kan man lista ytterligare nio skäl till varför agent 007 är en fjant och det kunde lätt blivit mångdubbelt fler, men hur länge orkar man fundera över en lallare?

1) Övergreppet mot dry martini, del I. Dry martini är en cocktail, att den har ”dry” till förnamn betyder att den ska vara torr, men när den skakas i en av is fylld shaker går isen sönder och vatten blir följden. Det händer inte när drajan försiktigt rörs i is. Det vet alla med koll.

2) Övergreppet mot dry martini, del II. Bond dricker vodka-martini. En riktig dry martini görs alltid på gin (Tanqueray, acceptera inga alternativ).

3) Rädd för kvinnor. Han lider av kastrationsångest. Han är inkapabel att hänge sig åt en varaktig och ansvarsfull relation.

4) Dålig i sängen. Hur vild och passionerad är James Bond på en skala? Var är djuret i honom? Han är distanserad. Han är fin i kanten. Tråkig.

5) Fjanten. Har ni lagt märke till pryl- och märkesbögen Bond? Han dricker det men inte det. Han klär sig i det men inte i det. En man, det vill säga en riktig karl med självkänsla och potens, behöver inte alla dessa larviga attribut som desperat signalerar: Jag är någon!

6) De trötta sexismerna. Kan James Bond prata med en kvinna i fem minuter utan att förorena tillvaron med dubbeltydigheter av sexuellt slag? Nej, det kan han inte.

7) Ingen karaktär. James Bond la av att röka. Nu har han börjat igen. Så vekt. Ja, och det är inte bara det. Det är också det att han gått från cigg till fiiiina cigarrer (se punkt 5).

8) Extremt hävdelsebehov. James Bond ska alltid spela huvudrollen. En extremt jobbig typ av människa.

9) Stel. James Bond har alltid översta knappen knäppt. Det finns nåt outgrundligt trist med folk som aldrig tillåter sig att tappa kontrollen och bli gränslösa.

10) Men ta och köp en riktig pistol nån gång då! James Bond har i 40 år beväpnat sig med pistolen Walther PPK. Walther PPK förhåller sig till moderna handeldvapen som en skrivmaskin förhåller sig till en dator.

Läs mer:

Tore S Börjesson , [email protected]