Kvinnlig action-hjälte i ny thriller

Sofia Helin spelar mot Sauk och Persbrandt i "Rånarna"

1 av 2 | Foto: MAGNUS SANDBERG
JAGAR BOVAR Sofia Helin spelar kriminalinspektör i nya polisfilmen "Rånarna". Stefan Sauk är hennes kollega och Mikael Persbrandt pojkvän. Peter Lindmark har skrivit manus och står för regin. - Jag har länge velat göra en film med en kvinnlig huvudroll, säger han.
FILM

Persbrandt, Sauk och Helin är stjärnorna i en ny svensk drama-thriller som har premiär i höst.

"Rånarna" bjuder på biljakter, kärlek, spänning - och något så ovanligt som en smart kvinna i huvudrollen.

- Det är roligt med en stark kvinnlig huvudroll i en bransch som styrs av män, säger Mikael Persbrandt.

Peter Lindmark har inte regisserat film sedan "9 millimeter" 1997.

Men när Universal Pictures bestämde sig för attför första gången satsa på en svensk film så var det Peters manus de nappade på.

I februari sätter inspelningen av "Rånarna" i gång.

En drama-thriller med inslag av kärlek, spänning och action, som handlar om en grupp ovanliga rånare som gäckar polisen.

Kvinna i manlig värld

Kriminalinspektör Klara ( Sofia Helin) försöker tillsammans med kollegan Siemens ( Stefan Sauk) sätta dit rånarna. Men varken samarbetet med kollegan eller förhållandet med pojkvännen ( Mikael Persbrandt) går smärtfritt för Klara.

- Jag har länge velat göra en film med en kvinnlig huvudroll. Det här är en kvinna i en manlig värld - på sina egna villkor. Hon är varken speciellt sexig eller macho, säger Peter Lindmark.

- Klara kompenserar att vara kvinna i en mansdominerad bransch genom kunskap. Det är ett bra manus och relativt nytt med en kvinnlig huvudroll i en svensk polisfilm, säger Sofia Helin.

Spelade prostituerad

Hon har tidigare gått att se i polisserien "Aspiranterna" och i tv-serien "Anna Holt - polis" där hon spelade, ja - knarkande prostituerad. Ett långt kliv senare är hon kriminalinspektör.

Visas i höst

Och Mikael Persbrandt går från hårdföra polisen Gunvald Larsson till en "good guy" i "Rånarna".

- Men det där med att jag skulle vara macho är bara en jävla myt som media skapat. Jag är skådespelare, säger Persbrandt.

"Rånarna" börjar spelas in i februari och går upp på biograferna i höst.

I övriga roller syns bland andra Stina Ekblad, Peter Franzén och Jarmo Mäkinen.

Linda Hjertén