Spider

FILM

Brittiskt drama av David Cronenberg med bland andra Ralph Fiennes, Miranda Richardson, Gabriel Byrne och Lynn Redgrave.

Från ”Flugan” och ”Crash”-regissören David Cronenberg kommer nu hans både märkligaste och starkaste film på länge. I ”Spider” tar han oss med på en resa i den schizofrene Dennis ”Spider” Clegs sinne. Filmen bygger på en roman av Patrick McGrath som också skrivit manuset.

Efter åren på mentalsjukhus skickas Spider (Ralph Fiennes) till ett utslussningshem och här börjar han leva i minnena från barndomen.

Förhållandet till mamman är ett klassiskt madonnan- och skökandilemma. Den unge Spider avgudar sin mor men när han spionerar på henne och pappan och upptäcker moderns sexualitet rids han av avsky och svartsjuka. Mamman dör och den prostituerade Yvonne flyttar in hos pappan.

Men vad är dröm och vad är verklighet? Vad är sanning i Spiders sinnessjuka drömmar?

Det är genialt att låta Miranda Richardson spela både modern och Yvonne. Hon gör också en makalös rollprestation. Hon svänger mellan vän och godhjärtad till vulgär och grym utan att förlora det minsta i skärpa.

Mörkret i Spiders sinne genomsyrar hela filmen som lämnar en kuslig känsla av ensamhet efter sig. Ralph Fiennes har inte haft någon lätt uppgift. Hans schizofrene rollkaraktär har knappt en replik i hela filmen. Men Fiennes är bra, till och med mycket bra. Trots det blir det faktiskt lite tjatigt att höra på hans nervösa mumlande filmen igenom.

”Spider” är dock en välbehövlig kalldusch efter julefrid och nyårsglam. Tänkvärd, stark och otäck.

Karin Lindstedt