Drama med svart humor

FILM

Sweet sixteen

Brittiskt drama i regi av Ken Loach

Ken Loachs senaste drama – prisbelönat vid flera filmfestivaler – har en djupt ironisk titel. För livet är allt annat än ”sweet sixteen” för snart 16-åriga Liam (unga fyndet Martin Compston).

Mamman sitter i fängelse och är före detta heroinist. Hennes pojkvän Stan är en skitstövel och knarklangare, som gör affärer ihop med Liams morfar. Båda avskyr grabben, som just har hoppat av från skolan för att försöka tjäna ihop lite pengar. Målet är att köpa ett hem åt mamman i en husvagnspark, så att hon kan börja ett nytt liv när fängelsestraffet är över.

Men att sälja cigaretter svart ger inte mycket pengar. En dag får dock Liam möjlighet att utmana Stan, att konkurrera med honom och kanske ta över hans lukrativa knarkaffärer. Snart inser han dock att han kanske tagit sig vatten över huvudet?

Miljön är Greenrock, en småstad utanför Glasgow i Skottland. Historien utspelas i skuggan av det ledlagda varvet och det är lätt att se filmen som en kommentar till den sociala nedrustningen.

Det som gör ”Sweet sixteen” till en av regissörens bästa filmer, är att han den här gången inte predikar så mycket, utan för fram sitt budskap med mycket svart humor i stället.

Titta

an-Olov Andersson