Morvern Callar

FILM

Brittiskt drama i regi av Lynne Ramsay med bland andra Samantha Morton,

Morvern Callar må låta som namnet på en läskig orch i ”Sagan om ringen” men är i själva verket en alldeles vanlig och uttråkad brud

i Skottland.

Filmen börjar med att 21-åriga Morvern Callar (Samantha Morton) hittar sin pojkvän på köksgolvet efter att han begått självmord. När den förlamande chocken lagt sig tar hon saker och ting i egna händer.

Historien är härligt befriad från moraliska pekpinnar även om Morvern är ute på rätt hal is, i alla fall om man håller moralens fana högt.

För inte är det väl helt okej att stycka sin döde pojkvän, sno hans roman och hans begravningspengar och dra på krökar-charter till Spanien.

Men vad sjutton. Det är männens värld. Desto skönare då att se en tjej som vägrar ställa upp på att vara ”fin flicka” och tar för sig av det som kommer i hennes väg. Filmen bjuder på ett ovanligt udda och starkt kvinnoporträtt.

”Morvern Callar” bygger på Alan Warners roman med samma namn. Klyschan att boken alltid är bättre än filmen stämmer också här. Men filmen är värd att ses för sin egen skull. Coola klipp och snygga bilder tillsammans med Samantha Mortons (”Under the skin” och ”Minority report”)

inbundna men kaxiga Morton är skäl nog.

Webb-tv

Karin Lindstedt

ARTIKELN HANDLAR OM